BİR COVİT 19 MAĞDURU

George Orwell, 1984 kitabında sanki bugünü anlatmış:

- Çalışmaktan başka her şey yasaklanmıştı. Sokakta yürümek, eğlenmek, şarkı söylemek, dans etmek, buluşmak, her şey yasaklanmıştı.

Kitaplar her şeyi bilir. Kitaplarda bugünleri anlatan o kadar çok şey okuduk ki, neredeyse içimizden “biz bunu biliyoruz” diyeceğiz. Yıllar önce yazılmış bir alıntıyla bugüne gelmek istiyorum. Bugün, bu Kovit-19 belasına yakalanmış biri olarak, şaşkınlıktan ne yapacağımı bilmiyorum. Her gün birileri arayıp yeni terkipler veriyor. Bağışıklığı güçlü tutacakmışız. Her denileni yapmalı mıyız? Verilen ilacı almalı mıyız? Gelen aşıyı yaptırmalı mıyız? Devlete güvenmeli miyiz? Tüm insanlar gibi ben de sordum bunları kendime.

Yaşadığımız şu günler; birbirimizden kaçarak, birbirimize şüpheyle bakarak geçirdiğimiz aylar, bizim gibi temasla yaşayan bir toplum için ne kadar da zor. Biz birbirimize her temas ettiğimizde, güç mü alıyorduk acaba? Gizli bir bağ mı vardı bu alışkanlıklarımızda? Şimdi ne oldu da her şeyden şüphe eder olduk? Bizi nasıl bu hale getirdiler. Örneğin; her yıl grip olurduk bu aylarda, defalarca ateşler içinde yatar, ilaç aldığımızda iyileşeceğimizi bilirdik. Şimdi grip yok. Ne oldu bizim gribe? En ufak bir belirtide Kovit-19 teşhisi konuluyor.

Bunu bir ben mi sorguluyorum? Bence hayır, herkesin aklı en az benim kadar bu sorularla karışmış durumda.

Peki ne yapalım? Biz maske takalım, mesafeye uyalım, kurallara her şeye riayet edelim. Dışarıda canlı bomba gibi gezen yüzlercesini ne yapalım? Tamam, siz, yine inanmayın ne devlete ne bilime ne olanlara…

Ölen insanlara ne diyeceksiniz? Onlar zaten ölecek miydi? Ya da siz bu dünyadan değilsiniz de bu kuralları hiçe mi sayıyorsunuz? Siz kural tanımadığınız için mi hayatta kalacaksınız acaba?

Her şey bir yana, oyunlar var mıdır? Yok mudur? Bunları düşünmeyi sonraya bırakalım da bu illet başımızdan gidene kadar yaşadığımız tecrübelere bakarak maske, mesafe ve hijyene uyalım.

Kendimizi, ailemizi, milletimizi koruyalım.

Önce kendimizden başlayarak yapalım bunu.

Tarih bizi; “toplum korunmayı reddetti ve ölümler gerçekleşti” diye okumamalı…

 

 

 

BELEDİYELER

EKONOMİ