ARJANTİN EKONOMİSİ VE TÜRKİYE

Arjantin'de ekonomi kurumlarına ve pesoya olan güvensizlik yıllardır sıkıntı  kaynağı.Sağ ve sol  partilerin idaresindeki hükümetler hızla artan enflasyonu dizginlemek için birçok ürünün fiyatlarını dondurdu  ve sermaye kontrolünü getirdi.
Arjantinliler çoğunlukla dolarla iş yapmayı tercih etseler de  ABD dolarına erişimin kısıtlı olması resmi döviz  kuru ile kara borsadaki döviz kuru arasındaki makası açtı.


Arjantin Merkez Bankası kısa zamanda önce faizleri  yüzde  38'den yüzde 40'çıkardı.Fakat enflasyonu hesaba katan reel faizler, belirgin negatif seviyede bulunuyor. Buda makro politikaların  islevsizliğini para otoritelerin para kontrolünü sağlamada başarısız olduğunun kanıtıdır.


Arjantinde halkın  yüzde 40 yoksulluk sınırın altında yaşamakta.Bu da her 10 Arjantin 4 dü demek.
Merkez Bankası çareyi para basmakta buluyor.Para basmak yüksek enflasyona   neden olmaktadır.
Arjantililer sürekli değişen kur ve enflasyon karşısında bankaları kullanmaktan kaçınıyorlar.Arjantin'de 1 dolar 235 pesoya   ediyor.Hızla artan enflasyon sayesinde fiyatlarin ucuz ve pahalı  olması ayırt edilemez hale gelmiş durumda.
Arjantin Merkez Bankası'nın  net nakit rezervleri  2019 'daki seviyenin yarısından daha az.
Dış ticaret açığı belirgin hale  gelen ülkeler kendi para birimlerini diğer para birimleri karşısında  düşürmek zorunda kalıyor.Bunada devalüasyon deniyor.Ulkeler bununla döviz gelirlerini arttırmayı amaçlıyor.Arjantin yapay olarak sabitlenmiş bir döviz kuru bulunuyor. 


Rakamlarla Arjantin - Türkiye  karşılaştırması:
Enflasyon oranı:iki ülkede de enflasyon oranı yüzde 100 üzerinde bulunmaktadır. Arjantin 4. sırada yer almakta, Türkiye ise yüksek enflasyon oranı ile 7. sırada yer almaktadır.
İşsizlik oranı:Arjantin'de yüzde 7.6, Türkiye'de ise yuzde11
Kişi başına gayri safi yurt içi hasıla:Türkiye'de 10 bin 620 dolar, Arjantin'de 13 bin 660 dolar.
Yoksulluk sınırı altında yaşam:Arjantin'de bu oran yüzde 40, Türkiye'de  halkın yüzde 45'i yoksulluk sınırında yaşamaktadır.


Her iki ülkenin rezervleri erimekte, dış borçları artmaktadır.iki ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar  2018 döviz kuru artışı ve borç  krizine dayanmaktadır.Iki ülkede yüksek enflasyon ve para değerindeki düşüşle mücadele ediyor.Iki ülkenin  ekonomileri durgunluk riski altında.iki ülkede yapısal reformlar tam anlamıyla  yapılmamış ve popülist politikalar izlenmistir.
 

BELEDİYELER

EKONOMİ