Dış ticarette iki temel unsur var.
1- Evrakları ve gümrük şartlarını iyi bilmek.
2- Ödenecek parayı garantiye almak,para ödenene kadar ürününüzü garantiye alma yani kambiyo konusunu bilmek gerekir.
Bu ikisini bilip ve doğru yapınca sorunsuz bir dış ticaret süreci yaşanır.
Afrika kıtası son zamanlarda ihracatta ön plana çıkmakta, fakat Afrika ihracatında bilinmeyen ve karşılaşılan sorunlar bulunmaktadır.
Afrika ülkelerinden Kenya ticaretimizin en yüksek olduğu ülke, ondan sonra Etopya ve diğer ülkeler gelmektedir.Türkiye bu ülkelerden küspe,kaju fıstığı ,mangal kömürü vb. maddeleri almaktadır.
Afarika pazarı dünyada korkulan bir bölge olması ve sürekli değişkenlik gösterdiği için bu pazarı iyi tanımak dış ticaretti ona göre yapmak gerekir.
Afrika ülkelerine örneğin bir mal gönderecekseniz ürünleri daha çok karayolu ile göndermek gerekir.Etopya'ya bir mal gönderdiğinizde direk limana gönderemiyorsunuz.Bazen göndereceğiniz ülkeye, üç ülke geçip ulaşıyorsunuz.
Sürekli karışıllık olan bir yer olduğu için ve evrakları tam olarak bilemiyoruz.Bankacılık sistemi Afrikanın bazı bölgelerinde gelişmediği için paramızı alıp alamatacağımız korkusuda başka bir neden.
Afrika kıtasına özelikle mal yola çıkmadan önce dört evrağı hazırlamakta fayda var.
1-Fatura
2-Çeki listesi
3-Menşe belgesi
4-Sağlık sertifikası
Özellikle Doğu Afrikaya yapılacak ihracatta evrakları ürünler yola çıkmadan bitirmek,DTS,TAREKS bilgileri ve GTİP kodu hakkında önceden bilgi almak, ürün ihracattı yapılabilir bir ürünmü bunu araştırmak gerekir.Malın Afrika'dan dönüşü zor olacağı için ülkedeki demuraj ve ardiye maliyetlerini bilmek,ürünle ilgili karşı tarafa istediği belge ve şekil varmı sorusunu sormak gerekir.
Afrika gelişen bir pazar ve pazarda kuralları iyi bilmek ve ona göre adım atmak gerekir.
SON YAZILAR