SANEN KEÇİ ÇİFTLİĞİ AYAĞA KALDIRILDI

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen keçi çiftliği ayağa kaldırılarak üretime başlandı.

SANEN KEÇİ ÇİFTLİĞİ AYAĞA KALDIRILDI

 

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen keçi çiftliği ayağa kaldırılarak üretime başlandı.

SAANEN KEÇİLERİNİN SÜTÜ, DONDURMANIN HAM MADDESİ
Deprem öncesinde dondurmanın başkentinde Türkoğlu ilçesine kurulan, yaklaşık 500 dekarlık keçi üretim rehabilitasyon merkezi, 6 şubat tarihli depremlerden etkilendi. Keçi üretim ve rehabilitasyon merkezinde yer alan tesisler onarılarak, tekrar ekonomiye kazandırıldı ve dondurmanın ham maddesi olan keçi sütü üretimine başlandı.

Yaklaşık 5 bin verimli süt veren keçinin olduğu çiftlikte, özel meralar oluşturuldu. Maraş dondurması karışımındaki esas bileşen olan keçi sütü; besin ve mineral değerleri açısından anne sütüne en yakın süttür. Keçilerin diğer süt veren hayvanlardan daha az süt vermesinden dolayı oldukça zor bulunan bu besin maddesi, Türkoğlu ilçesindeki Keçi Çiftliği’nde üretiliyor ve Kahramanmaraş bölgesindeki diğer çiftliklerden temin ediliyor.

Dondurmanın ham maddesi olan keçi sütü ile salep, aynı çiftlikte üretiliyor. Çiftlikte yer alan her bir saanen keçi ırkından günlük 5 kg süt alınıyor. Kahramanmaraş ve Türkiye ekonomisine ciddi katma değer sağlayan süt üretimi ve ona dayalı dondurma üretimi, kentin en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Keçi üretim ve adaptasyon çiftliğinde ilk ilke hayvan refahı olarak belirlenmiş. Ortamda biyo – güvenlik, aşı takvimi, programlı üreme, adaptasyon ve sürünün sağlık kavramı ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Çalışmalara Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Zıraat Fakültesi de destek veriyor.

Modern tesiste son teknolojiler kullanılarak sağılan sütler, süt soğutma ve depolama tanklarında dondurma için üretime hazır hale getiriliyor.
 

HAKKARİ (UHA) - NECMİ ERTUŞ

BELEDİYELER

EKONOMİ