MİLLETVEKİLİ AYKUT KAYA’DAN BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE ANTALYA ÇIKIŞI

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesine ilişkin konuştu.

Milletvekili Aykut Kaya’dan Bütçe Görüşmelerinde Antalya Çıkışı

Konuşmasında Antalya-Alanya Otoyol Projesi başta olmak üzere, Antalya’daki bazı ulaşım problemlerine dikkat çeken Kaya, Bakan Abdülkadir Uraloğlu’na önemli sorular yöneltti.

PROJELERE DEĞİL RANTA KARŞIYIZ

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bütçesini direkt etkileyen ihalelerin şeffaf, adil, rekabetçi ve toplumsal faydayı gözeterek yapılıp yapılmadığını tartışmamız gerekir” diyerek sözlerine başlayan Kaya, “biz İYİ Parti olarak birçok kez dile getirdik; biz projelere karşı değiliz, biz ranta karşıyız. Ülkemiz için en güzel yollar yapılsın, köprüler yapılsın, yeter ki doğru maliyette ve gerçek ihtiyaçlara göre yapılsın. Bir projenin başarılı olabilmesi için etkin ve verimli olması gerekir. Etkinlik nedir? Projeyi doğru zamanda bitirmektir. Verimlilik nedir? Doğru kaynaklarla bu projeyi bitirmektir. Bugüne kadar yaptığınız birçok projede verimlilik konusunda sınıfta kaldınız.” ifadelerini kullandı.

ANTALYA-ALANYA OTOYOLU DEĞİL, SERİK-ALANYA OTOYOLU

Geçtiğimiz günlerde ihalesi sonuçlanan Antalya-Alanya Otoyol Projesi hakkında da düşüncelerini paylaşan Kaya, “Antalya Milletvekili olarak, biz bu projenin ihalesinin sonuçlanıp, uygulanmasını dört gözle beklemekteydik, yalnız bizim beklentimiz Antalya'dan başlayıp Gazipaşa'ya kadar giden bir otoyol projesiydi. Fakat açıklanan otoyol projesine baktığımız zaman, projenin Serik'ten başlayıp Alanya'nın Konaklı mahallesinde bitirildiğini görüyoruz. Sayın Bakanım, bunun ismini Antalya-Alanya otoyol projesi değil, Serik-Alanya otoyol projesi olarak lütfen güncelleyin. Serik'ten Alanya'ya kadar -size nasıl bilgi verdiler bilmiyorum ama- oradaki trafik yoğunluğunu nasıl göz ardı ettiniz? Trafik sıkışıklığının çok yoğun olduğu Antalya-Serik arasını bu ihale kapsamı dışına neden aldınız? Bu proje, bir bütün olarak ele alınmadığı için ne yazık ki mevcut olan problemleri tam olarak çözemeyecek” yorumunda bulundu.

PROJE ÜCRETSİZ OLMALIYDI

Konuşmasının devamında, “Antalya ve Gazipaşa arasındaki trafik problemleri, çözüm yolları ve yatırım alternatifleri konusunda uzman kuruluşlara bir rapor hazırlattınız mı? Eğer hazırlattıysanız da bunu lütfen kamuoyuyla paylaşın. Bu proje kadar, otoyol projesi kadar önemli başka bir proje de raylı sistemler projesi Antalya Havalimanı'ndan Gazipaşa Havalimanı'na kadar bir raylı sistem projeniz var mı, varsa bu zamana kadar neden başlamadınız, ne zaman başlayacaksınız? Sizden önceki bakanlarınız Antalya'ya üç koldan defalarca hızlı tren müjdesi verdiler ama bu zamana kadar biz hiçbir şey görmedik. Bu konudaki vaatleriniz nedir? Lütfen, gerçekçi bir şekilde kamuoyuyla paylaşın” ifadelerini kullanan Kaya, “Bu otoyol projesine baktığımız zaman yap-işlet-devret modeliyle yapıldığını görüyoruz. Şimdi Antalya ilimizden bahsediyoruz; sadece turizmde yılda 20 milyar dolar katkıda bulunan bir şehrimizden bahsediyoruz. Bu projenin otoyolunu kullanacak Antalyalı hemşehrilerimize ücretsiz olması gerekmektedir. Zaten biz millî ekonomiye ciddi katkıda bulunan bir şehriz. Ayrıca, otoyolun geçtiği yerlere baktığınız zaman, büyükşehir sınırlarında kalan bir otoyol projesi olduğunu görüyorsunuz. Yani bu otoyol projesi, Antalya ilini ilçelere bağlayan, ilçeleri birbirine bağlayan, vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarını görecekleri bir yol. Vatandaşlarımızın bu yolu ücretli olarak kullanmalarını kabul edemiyoruz” dedi.

ANTALYAMIZ HAK ETTİĞİ KAMU HİZMETLERİNİ ALAMIYOR

Konuşması esnasında Bakan Uraloğlu’na seslenen Kaya, “Antalya-Alanya arasındaki bu otoyol projesinde siz günlük geçiş garanti miktarını neye göre verdiniz?” sorusunu yöneltti. Ayrıca “bizim alternatif bir turizm yolumuz var. Antalya Havalimanı'ndan Kızılağaç'a kadar giden bu alternatif turizm yolumuz tamamlandığı zaman mevcut D400 Kara Yolu'nun yükünü yüzde 15 hafifletecek. Eğer raylı sistem de yapılırsa o da yüzde 20 hafifletecek. Yani siz hangi parametrelere göre bu ihaledeki günlük garanti geçiş miktarını hesapladınız? Ayrıca, ihale sonucunu açıkladığınız zaman, bu ihalenin bedelini, günlük garanti araç geçiş miktarını ve işletme süresini hangi parametrelere göre hazırladığınızı lütfen kamuoyuyla paylaşın. Bu yollardan paralel olarak, bizim Antalya olarak millî ekonomiye ciddi katkıda bulunmamıza rağmen bugüne kadar hak ettiğimiz kamu hizmetlerini alamamış bir şehrimiz Antalya'mız” yorumunda bulundu.

EKSİK PROJELER ACİLEN TAMAMLANMALI

Birçok projenin eksik ya da sürüncemede bırakıldığına dikkat çeken Kaya, “Bugün, Gazipaşa-Anamur yolu yıllardır devam etmekte ama hâlâ bitirilmemiş durumda, şiddetli bir yağışta yol kapanmak durumunda kalıyor. Seydişehir-Manavgat arası, Alacabel Tüneli, Çubukbeli Tüneli, Kuzey Çevre Yolu, Kuzey Batı Çevre Yolu, Korkuteli-Elmalı yolu, Elmalı-Gömbe yolu yani Antalya'nın birçok projesi sürüncemede kalmış. Siz, otuz sene sonra yapılacak projeleri bakanların kendi kişisel isteklerine göre öne alabiliyorsunuz ama Türkiye'nin turizm başkentinin, millî ekonomiye bu kadar katkıda bulunan Antalya'mızın projeleri ise bugüne kadar devamlı göz ardı edilmiş, ya eksik bırakılmış ya da sürüncemede bırakılmış. Lütfen, Antalya'nın hak ettiği projeleri Antalya'mıza kazandırın artık” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

ANTALYA (UHA) - TANER ŞAHİN

BELEDİYELER

EKONOMİ