GELECEK PARTİSİ'NDEN BUĞDAY ALIM FİYATLARINA TEPKİ

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TMO tarafından açıklanan buğday ve arpa alım fiyatlarına tepki gösterdi. Ekici, buğday üretim maliyetinin geçen yıla oranla yüzde 100 artmasına rağmen alım fiyatında yüzde 18’lik artış yapıldığını söyledi. Ekici, “Üretim maliyetleri geçen yıla göre yüzde 100’e yakın artarken buğday ve arpaya yüzde 18’lik bir artış yapmak ‘sen üretme’ demektir. TMO yetkililerini açıklanan fiyatı derhal yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz” dedi.

GELECEK PARTİSİ'NDEN BUĞDAY ALIM FİYATLARINA TEPKİ

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Konya'nın Altınekin ilçesinde çiftçilerle bir araya geldi. Ekici’nin ziyaret ettiği çiftçiler TMO tarafından açıklanan buğday ve arpa alım fiyatlarına tepki gösterdi.  

Ekici’nin ziyaret ettiği Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, TMO tarafından açıklanan alım fiyatının çiftçiyi memnun etmediğini söyledi.

Buğday alım fiyatının destekle birlikte 15 lira olarak açıklanmasını beklediklerini ancak hüsrana uğradıklarını ifade eden Kağnıcıoğlu, şunları söyledi:

“ Açıklanan fiyatın çiftçimizi memnun eden hiçbir tarafı yok. Mazota bir yılda yüzde 109 zam geldi. Bizim ekmeklik buğdayda beklentimiz 2 lira destekle birlikte 15 liraydı. Açıklanan rakam maliyetin de altında bir rakam. Geçtiğimiz hafta buğday 11-12 liradan borsada alıcı buluyordu. Ama şimdi açıklanan fiyatla bu da aşağı çekilecek.”

“ÇİFTÇİ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR”

Ekici’nin arazide ziyaret ettiği bir üreticisi ise çiftçinin artık önünü göremediğini söyledi. TMO’nun alım fiyatının ardından borsada da buğday alım fiyatlarının düştüğünü kaydeden üretici, “Ben kendim hem çiftçiyim hem de biçerdöverciyim. Arpa ve buğday hasadı geldi ama çiftçinin beklediği fiyat açıklaması daha yeni geldi. Bugün borsada 11 bine giden buğday şu an zaten açıklanan fiyatla aynı zaten. Üç gündür borsa fiyatlarını takip ettiğimizde 2-3 bin lira fiyatlarını aşağı çektiler. Yani şu anda piyasa fiyatlarını yükseltmediler piyasa fiyatlarını düşürdüler. Bu yıl bekletecek çiftçi sayısı çok az. Şu an çiftçi önünü göremiyor. Geçen yıl ben şahsım adına ofisten randevu alamadım. O yüzden arpa ve buğdaydan yaptığım zarar bu seneki zararın 3 katı olacak. Bu senede randevu alıp alamayacağımızı bilmiyoruz. Randevu sisteminde de sıkıntı var” şeklinde konuştu.

“YAŞANAN KAYBI ÇİFTÇİMİZ NASIL TELAFİ EDECEK?”

Ziyaretlerin ardından açıklama yapan Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, alım fiyatlarına sert bir dille tepki gösterdi. Açıklanan alım fiyatının iktidarın hedeflediği enflasyon rakamlarının bile altında olduğu kaydeden Ekici, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“ TMO’nun arpa ve buğday taban alımını açıklamasının hemen ardından Konya’mızdaki çiftçilerimizle görüşerek, taban fiyatı nasıl bulduklarını sorduk. TÜİK’in enflasyonu yüzde 75 olarak açıkladığı bir enflasyonist ortamda geçen yıl desteklemeyle birlikte 9 bin 250 lira olan buğdayın tonu şu an yeni açıklanan fiyatla 11 bin lira oldu. Güncel enflasyonu geçtim, yılsonu hedeflenen enflasyon oranı yüzde 38. Onun da gerçekleşmesi tartışmalı. Ama buğday ve arpa alım fiyatlarında açıklanan artış hedeflenen enflasyon oranında da çok altında. Arpadaki fiyat artışı daha içler acısı… Bu kaybı çiftçimiz nereden, nasıl telafi edecek?” 

“ÇİFTÇİLERİMİZİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞTIRMAYACAK BİR FİYATIN AÇIKLANMASI ŞART”

İktidara buğday alım fiyatlarını yeniden gözden geçirerek revize etmesi çağrısında bulunan Hasan Ekici, “Buradan iktidara seslenmek istiyorum; Yıllarca buradan sizi eleştirdik. Faiz neden, enflasyon sonuç diye bir teori olmaz. Bu teorilerle, çiftçimizi, esnafımızı, vatandaşımızı yakmayın dedik. Maalesef yanlış ekonomi ve tarım politikalarının oluşturduğu yükün ceremesini çiftçilerimize ödetiyorlar. İktidarın yanlış politikalarının bedelini çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız ödememeli. Gıda stratejik bir üründür ve parayla ölçülmez. Hele ki bu temel gıda maddelerinde hiç olmaz. Çiftçilerimizi, üreticilerimizi toprağa küstürmeyecek, onları üretimden uzaklaştırmayacak fiyatın açıklanması şart” ifadelerini kullandı.

“BU FİYAT ÇİFTÇİMİZE ‘SEN ÜRETME’ DEMEKTİR”

Açıklanan alım fiyatının çiftçiyi üretimden uzaklaştıracağını kaydeden Ekici, sözlerini şöyle noktaladı:

“Çiftçilerimizin temel girdileri arasında yer alan mazotta yüzde 100!lük bir artış var. Yine gübrede yüzde 60’lık bir artış var. Üretim maliyetleri bu şekilde geçen yıla göre yüzde 100’e yakın artarken buğday ve arpaya yüzde 18’lik bir artış yapmak “sen üretme” demektir. Derhal TMO yetkililerini fiyatı gözden geçirmeye davet ediyoruz.”

İSTANBUL (UHA) - SEZGİN AKKOYUN

BELEDİYELER

EKONOMİ