ÇİNİ SANATI VE SANATA GÖNÜL VERENLER

Çini sanatı, Osmanlılardan günümüze kadar gelmiş olan Türk sanatlarından kabul edilen bir tür killi topraktan meydana getirilen ve fırında pişirilen, bir yüzeyi sırlanmış, çeşitli renk ve motiflerle süslenmiş, seramik parçasına denir.

ÇİNİ SANATI VE SANATA GÖNÜL VERENLER

Çini sanatı, Osmanlılardan günümüze kadar gelmiş olan Türk sanatlarından kabul edilen bir tür killi topraktan meydana getirilen ve fırında pişirilen, bir yüzeyi sırlanmış, çeşitli renk ve motiflerle süslenmiş, seramik parçasına denir

.Doğu’da başlayan ve büyük ölçüde gelişen çinicilik, Araplar aracılığıyla Mallorca adalarına ve İspanya’ya, (Granada, Valencia, Toledo, Barselona, vb.) kadar yayılmış, 14. yy’da İtalya’da (Floransa, Siena, Urbino, Gubbio, vb.) çini atölyeleri kurulmuş, 16. yy’dan başlayarak, çini yapımı Avrupa’nın her yanında (Fransa, Hollanda, Macaristan, Almanya, İskandinavya, vb.) yaygınlaşmıştır.

Türk Çinisi, iki bölüme ayrılmaktadır. Duvar Çinileri: Çini Sanatının ilk dönemlerinde “Kaşi” olarak nitelendirilirken, Batılılar tarafından “Tile-Art” olarak isimlendirilmektedir. Evani Çinileri: Tabak, kase, vazo, sürahi, bardak, kupa vb. seramik ürünlerinden oluşmaktadır.Kütahya Çinisi ve İznik Çinileri ‘sır altı’ çalışmalardır. İlk aşama olarak, desen tasarımı yapılacak formun bisküvileri hazırlanmaktadır. Daha sonra bisküvi formlar, ürünler, özel fırçalar ve su bazlı özel boyalarla oluşturulmaktadır. Konturu çizilen ve boyanan ürün, sır küpüne daldırılarak sırlanır ve sır küpünden çıkarılır. Çini ürünleri, odun fırınlarında fırınlanmaktadır. Sırlama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar, fırın derecesinin ayarlanması, bekletilme süresi ile ürünler, fırında son hallerini almaktadır. Sır altı boyalar fırında oluşmakta ve parlaklık kazanmaktadır.

AYDAN YALÇINKAYA VE ÇİNİ SANATI:

İzmir'de Aydan Yalçınkaya ve öğrencileri bu sanatın yaşaması için eğitim ve sergiler düzenlemektedir.Topluma sanat bilincini aşılamak,ev hanımlarına kurslar ve gençlere eğitim vererek sanatın toplum için ne kadar önemli oldugu bilinçini yagınlaştırmaktadırlar.Aydan hanım gibi  bu sanata gönül verenler desteklenmeli ve aynı zamanda çini sanatı ile ilgili destek verilmelidir.

AYDAN YALÇIN KAYA KİMDİR?

Ben Aydan Yalçınkaya, 1981 de İzmir de dünyaya geldim. Küçüklüğümden beri çizime hep merakım vardı, mesleğimide o yönde seçtim. 2002 Kütahya Dumlupınar üniversitesi çini işlemeciliği mezunuyum. 2005 yılından beri halk eğitim merkezinde usta öğretici olarak eğitim vermekteyim. Kendimi ve insanları seviyorum, bu enerjiyi çizimlerimede aynı şekilde yansıtmak beni aşırı mutlu ediyor, renkler beni yansıtıyor. Bazen deli dolu, bazen sade ve dingin bir Su gibi... Birilerinin hayatına dokunurken kimseyi rahatsız etmemeyi, övgü beklememeyi ama onların yüzlerinde yarattığım pırıltıyı seviyorum..
"Kendi halinde olmak güzeldir, bu kadar hal bilmezsin arasında..."
Sadi Şirazi..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANKARA (UHA) - SUAT ELİBÜYÜK

BELEDİYELER

EKONOMİ