TÜRK GÖZ HEKİMLERİNDEN YABANCI DOKTORLARA EĞİTİM

Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Neonatoloji Derneği'nin desteğiyle Ankara'da düzenlenen Prematüre Retinopatisi (ROP) eğitimini tamamladı.

Türk göz hekimlerinden yabancı doktorlara eğitim

Bu eğitim, erken doğan bebeklerde görülen ve tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına neden olabilen ROP hastalığına yönelikti ve 11 farklı ülkeden gelen yabancı göz doktorlarına verildi.

Türk göz hekimleri, erken doğan bebeklerde ROP tanısı ve tedavisini yurt dışından gelen meslektaşlarına teorik, pratik ve simülasyon yöntemleriyle uygulamalı olarak öğretti.

Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, ROP hastalığının, retinanın damarsal gelişiminin tamamlanmadan doğan bebeklerde ortaya çıktığını ve tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabileceğini belirtti. Prematüre bebeklerin yaklaşık yüzde 30'unun ROP hastalığına yakalandığını ve bunun yüzde 5-8'inin ciddi görme kaybına yol açtığını vurgulayan Kapran, hastaların doğum sonrası bir ay içinde muayene edilmesi gerektiğini ve ciddi ROP teşhisi konulduğunda hemen tedaviye başlanması gerektiğini söyledi. Ayrıca, bu tür muayenelerin özel bir eğitim ve deneyim gerektirdiğini ve göz hekimlerinin güncel tanı ve tedavi yöntemlerine hakim olmalarının önemli olduğunu vurguladı.

Türk Oftalmoloji Derneği Prematüre Retinopatisi Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Şengül Özdek de erken tanının hastalıkla mücadelede kritik bir öneme sahip olduğunu ve bu nedenle eğitimlerin büyük bir önem taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Özdek, Türkiye'de ve yurtdışında çok sayıda eğitim verildiğini ve bu yıl ilk kez Uluslararası Prematüre Retinopatisi Eğitimi düzenlendiğini ifade etti. Eğitime 11 farklı ülkeden yabancı hekimlerin katıldığını ve teorik eğitimlerin ardından uygulamalı eğitimlerin gerçekleştirildiğini belirtti. Uygulamalı eğitimlerde, bebeklerin göz muayenelerinin nasıl yapılacağının yanı sıra göz içi enjeksiyonlar gibi tedavi yöntemlerinin de öğretildiğini ifade etti.

BİNGÖL (UHA) - AZİZ ÖNAL

BELEDİYELER

EKONOMİ