MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ: BELİRTİLER, BULAŞMA YOLLARI VE TEDAVİ

Dr. Tayfun Börta, Maymun Çiçeği Virüsü’nün belirtileri ve bulaşma yolları hakkında uyardı.

Maymun Çiçeği Virüsü: Belirtiler, Bulaşma Yolları ve Tedavi

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Tayfun Börta, son dönemde dünya genelinde salgına dönüşen maymun çiçeği virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Börta, maymun çiçeği hastalığının, daha çok Orta ve Batı Afrika'da rastlanan ve enfekte bir kişi veya hayvanın cilt lezyonları ya da vücut sıvılarıyla doğrudan teması sonucu bulaşan zoonotik bir hastalık olduğunu belirtti.

Hastalığın Afrika’dan dünyaya yayıldığını vurgulayan Dr. Börta, "Maymun çiçeği virüsü, Ortopoksvirüs cinsine ait olup, insanlara genellikle enfekte bir kişi veya hayvanın cilt lezyonları ya da vücut sıvılarıyla doğrudan teması sonucu bulaşır. Ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, kas ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler, maymun çiçeği virüsünün neden olduğu tipik belirtilerdir. Ayrıca, döküntüler genellikle yüz, eller, ayaklar ve ağızda ortaya çıkıp, bir süre sonra içi sıvı dolu lezyonlara dönüşür." dedi.

Maymun çiçeği hastalığının daha önce dünyada görülen çiçek hastalığına benzer özellikler taşıdığını aktaran Dr. Börta, "Maymun çiçeği virüsü, artık görülmeyen çiçek hastalığına neden olan variola virüsü ile aynı virüs ailesinin bir parçası olsa da etkileri daha hafiftir ve nadiren ölümcüldür. Hastalığın kaynağı tam olarak bilinmemekle birlikte, Afrika kemirgenleri ve maymunlar gibi primatların virüsü barındırdığı ve insanlara bulaştırabildiği bilinmektedir." ifadelerini kullandı.

Dr. Börta, hastalığın ilk insan vakasının 1970 yılında kayıtlara geçtiğini, ancak dünya genelinde adını 2022 salgını ile duyurduğunu belirterek, "Hastalık genellikle 2-4 hafta süren belirtiler gösterir ve kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Yaygın belirtileri arasında ateş, kaşıntılı deri döküntüsü, lenf düğümlerinde şişme ve halsizlik bulunur. Maymun çiçeği virüsü, Poksviridae ailesinden Orthopoksvirus türüne ait çift sarmallı ve zarflı bir DNA virüsüdür." dedi.

Hastalığın Bulaş Yolları

Dr. Börta, hastalığı kapan kişiyle her türlü temasın hastalığın kolaylıkla bulaşmasına neden olduğunu belirtti ve bulaş yollarını şöyle anlattı: "Maymun çiçeği virüsü, bu virüsle enfekte olmuş kişi ile öpüşme, cinsel birliktelik gibi ten tene temas, damlacıklar yoluyla yayılmasını sağlayan uzun süre yüz yüze yakın mesafede konuşma, virüslü kişinin dokunduğu giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması yolu ile bulaşabilir. Enfekte hayvanlardan ise deri teması, ısırılma, hayvan sıvıları veya atıkları ile doğrudan temas, çizik atması ve enfekte hayvanın etinin yenmesi ile bulaşabilir."

Belirtiler ve Teşhis Yöntemleri

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri arasında döküntü, ateş, boğaz ağrısı, lenf düğümlerinde şişme, baş ağrısı ve kas ağrıları bulunduğunu belirten Dr. Börta, hastalığın teşhisi için ciltte ortaya çıkan lezyonlardan alınan örnekler üzerinden PCR testi yapılması gerektiğini vurguladı. Eğer ciltte yara oluşmadıysa, anal veya rektal sürüntü alınarak da test yapılabileceğini ekledi.

Korunma ve Tedavi Yöntemleri

Maymun çiçeği virüsünden korunmanın en önemli yollarından birinin enfekte kişilerle temastan kaçınmak olduğunu belirten Dr. Börta, virüsle enfekte bir kişiyle temas durumunda ellerin sık sık sabunla yıkanması veya alkol bazlı dezenfektan kullanılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, virüsün taşıyıcısı olabilecek hayvanlardan uzak durulması gerektiğini ifade etti.

Tedavi konusunda ise spesifik bir tedavisi olmayan maymun çiçeği virüsünün, semptomları kontrol altına almak amacıyla tedavi edildiğini belirten Dr. Börta, hastalığın belirtilerini gösteren kişilerin en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi almasının önemini vurguladı.

ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ

BELEDİYELER

EKONOMİ