ZEYDAN KARALAR: "ADANA, KÜLTÜR VE SANATIN MERKEZİ"

Zeydan Karalar, festivalin Adana ve Türkiye için büyük bir marka olduğunu belirtti ve kentin kültür ve sanatla anıldığını vurguladı. Festivalin ekonomik katkısı da dikkat çekiyor.

Zeydan Karalar:

Altın Koza’nın artık sadece Adana’nın değil, Türkiye’nin de markası olduğunu söyleyen Başkan Zeydan Karalar, şöyle devam etti: “Sinema deyince akla Adana, Adana deyince kültür ve sanat geliyor. Ülkemizde Adanalı sanatçıların sayısı son derece fazla. Göreve geldiğimizden bu yana festivali kesintisiz yapıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz her iş Adana için. Olağanüstü güzelliklere sahip Adana’mızın değerlerini açığa çıkarmak ve tanıtmak bizim görevimiz. Sanat, barış, kardeşlik ve aydınlıktır. Adana’da bu özelliklerin hepsi var. Adana’nın değerlerini tanıtmak ve kente gelen turist sayısını artırmak temel amacımız. Bizim dönemimizde Adana’nın değerleri çok iyi tanıtılmaya başlandı. 10 yıl önce Adana nasıl anılıyordu, şimdi nasıl anılıyor görmek gerek."

Depremde yara alan şehirlerde film gösterimleri

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin halkla buluşması için yoğun çaba harcadıklarını ve ilçelerde, köylerde, ücra mahallelerde gezici sinemayla film gösterimleri yapıldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar, bu yıl depremde yara alan şehirlerde de film gösterimleri gerçekleştirildiğini açıkladı.

Varsıl, güvenli, keyifli Adana

Varsıl, güvenli ve keyifli bir Adana hedeflediklerini, keyifli Adana’nın önemli bir parçasının da Altın Koza Film Festivali olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, festivaller süresince kentin tanıtımının yapıldığını ve şehir ekonomisine katkı sağlandığını anlattı.

Bu yıl jüri başkanının Nuri Bilge Ceylan gibi uluslararası başarılara imza atmış bir isim olduğunu bildiren Başkan Zeydan Karalar, Demet Akbağ ve Uğur Polat gibi çok önemli iki sanatçıya onur ödülü verileceğini, Muzaffer Hiçdurmaz, Güler Ökten ve Mazlum Kiper gibi değerli sanatçılara da emek ödüllerinin takdim edileceğini belirtti.

Şiddete Dur

Zeydan Karalar’ın ardından söz alan Menderes Samancılar, Adana gibi sanatın ve kültürün çok önemli olduğu bir şehirde doğmanın ve zamanı geldiğinde sanatçı olarak hizmet etmenin gururunu yaşadığını belirterek, bu yılki festival temasının “Şiddete Dur” olduğunu bildirdi.

Filistin’in yanında olan sinema sanatçıları işinden oluyor

Çocuklara, kadınlara, sokak canlılarına şiddetin, zulmün arttığını, Filistin’e yönelik şiddeti kınayanlara baskı uygulandığını belirten Menderes Samancılar, şunları söyledi: “Filistin’in yanında olduğunu söyleyen Hollywood sanatçıları yollara düştü ama film şirketleri onların işine son verdi. Ayrıca Filistinli sinemacıların şanlı mücadelelerinin yanındayız.”

Sanat iyileştirir

Nebil Özgentürk de Adana’nın sinemaya, sinemanın da Adana’ya çok yakıştığını belirterek başladığı konuşmasında, Altın Koza Film Festivali’ni çok daha iyi yerlere getirmek için çalıştıklarını kaydetti. Özgentürk, "Sanat iyileştirir. Ülkemizde kültüre, sanata daha çok kaynak ayrılması gerek. Yaşar Kemal romanlarını okumadan, Neşet Ertaş ezgilerini işitmeden, Yılmaz Güney filmlerini izlemeden, Zülfü Livaneli bestelerini dinlemeden, Aşık Veysel’in sözlerini yüreğine nakşetmeden göçüp giden milyonlar var. O yüzden ülkemizde sorunlar, dertler bitmiyor. Ülkemizde yaklaşık 1 aydır küçük bir çocuğun katledilmesiyle ilgili olay tartışılıyor. Emin olun oraya sanat girse o cinayet yaşanmazdı” dedi.

Festivalde gösterim yapılacak bazı filmlerin fragmanlarının da izlettirildiği toplantı, soru-cevap bölümüyle son buldu.

ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM

BELEDİYELER

EKONOMİ