BEYPAZARI’NDA HAVUÇ HEYKELİ YERİNE GÜMÜŞ TILSIM HEYKELİ KONDU

Beypazarı’nda havuç heykelinin yerine, Ahilik geleneğiyle kazandırılan gümüş işlemeciliğini simgeleyen Gümüş Tılsım Heykeli yerleştirildi.

Beypazarı’nda Havuç Heykeli Yerine Gümüş Tılsım Heykeli Kondu

Beypazarı ilçesinin meydanında daha önce bulunan havuç heykeli, ilçenin önemli simgelerinden biri olup Beypazarı’nın tarımdaki havuç üretimini temsil ediyordu.

Havuç heykeli kaldırılarak, yerine ilçeye Ahilik yoluyla kazandırılan gümüş işlemeciliğinin önemli simgelerinden olan ve inanışa göre gelin kızları nazardan ve kem gözden koruduğuna inanılan incili tılsım heykeli kondu.

Bazı çevrelere göre havuç heykelinin ilçede tarımı simgelediği belirtilirken, el sanatı olarak sürdürülen ve Ahilik geleneği ile ilçeye kazandırılan gümüş işlemeciliği alanında önemli çalışmalar yapıldığı ifade edildi.

Hanlar Önü Meydanı’na Gümüş Tılsım heykeli kondu. Gümüş işleme ustaları, bu durumdan oldukça memnun kaldıklarını belirtti. İlçede gümüş işlemeciliği, önemli bir yere sahip olup birçok kişinin bu alandan geçimini sağladığı öğrenildi.

İlçede aylık ve yıllık bazda önemli miktarda gümüş işlendiğini belirten gümüş ustası Vedat Yılmaz, “Gümüş İncili Tılsım Heykeli, Hanlar Önü Meydanı’na çok yakışacak. İlçemizde, gümüş işlemeciliği Ahilik yoluyla kazandırıldı ve bu geleneği hala sürdürmekteyiz” dedi.

ANKARA (UHA) - YAŞAR TONBAK

BELEDİYELER

EKONOMİ