YEŞİLAY’DAN ÇAĞRI: YEDAM’A BAŞVURUN, BİZ SİZİN İÇİN BURADAYIZ

Yeşilay’dan Uyuşturucu ile Mücadele Günü’nde Önemli Çağrı: "Bağımlılıktan Kurtulmak İçin YEDAM’a Başvurun, Biz Sizin İçin Buradayız"dedi.

Yeşilay’dan Çağrı: YEDAM’a Başvurun, Biz Sizin İçin Buradayız

Yeşilay, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, bağımlılıkla mücadeleye yönelik çarpıcı veriler ve çağrılar paylaştı. Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, küresel ölçekte artan uyuşturucu kullanımının endişe verici boyutlara ulaştığını vurguladı.

Küresel Uyuşturucu Kullanımı Artıyor

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1987 yılında kabul ettiği 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Doç. Dr. Mehmet Dinç, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin raporlarına dikkat çekti. 2023 yılı verilerine göre, dünya genelinde 15-64 yaş aralığındaki her 17 kişiden birinin uyuşturucu kullandığını ve son 10 yılda uyuşturucu kullanımının %23 arttığını belirtti.

Yeni Maddeler Tehlikeyi Büyütüyor

Doç. Dr. Dinç, yeni nesil psikoaktif maddelerin riskinin arttığını ifade etti. 2022 yılının sonunda Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi tarafından 930 yeni nesil psikoaktif madde izlendiği ve bunların 41’inin Avrupa’da ilk kez rapor edildiği bilgilerini paylaştı.

Türkiye’de Uyuşturucu Kullanımına Dair Veriler

T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının 2023 raporuna göre, 2022 yılında tedavi gören hastaların %37,4’ünün eroinden, %37,8’inin metamfetaminden ve %7’sinin esrardan tedavi gördüğü belirtildi. Ayrıca, uyuşturucu kullanımında kadınlar ile erkekler arasındaki farkın kapandığına dikkat çekildi.

Gençlik ve Aile Yapısının Önemi

Uyuşturucunun genellikle arkadaş veya yakın çevreden temin edildiğini belirten Dinç, parçalanmış veya iletişim problemleri yaşanan ailelere mensup çocukların uyuşturucu kullanma riskinin yüksek olduğunu vurguladı. YEDAM verilerine göre, madde kullanımı olanların %87,6’sının arkadaş çevresinde uyuşturucu veya yoğun alkol kullanımı bulunduğu belirtildi.

Ruh Sağlığı ve Suça Yatkınlık

Madde kullanım bozukluklarının ruh sağlığı sorunlarıyla ilişkisine dikkat çeken Doç. Dr. Dinç, kenevir kullanım bozukluğuna bağlı şizofreni oranının son 50 yıldır arttığını ve genç erkekler arasında bu bağlantının güçlü olduğunu ifade etti. Ayrıca, madde bağımlılığı ile suça yatkınlık arasında açık bir ilişki olduğu vurgulandı.

YEDAM’ın Bütüncül Yaklaşımı

Yeşilay’ın bağımlılık tedavisinde bütüncül bir yaklaşım izlediğini belirten Doç. Dr. Dinç, YEDAM’a kurulduğu günden bu yana 1 milyonu aşkın çağrı geldiğini ve danışanlara ücretsiz yatılı tedavi hizmeti sağlandığını söyledi. Yeni rehabilitasyon merkezlerinin açılmasıyla mücadeleye daha güçlü bir şekilde devam edileceğini ifade etti.

BİNGÖL (UHA) - AZİZ ÖNAL

BELEDİYELER

EKONOMİ