ŞAİR-YAZAR ŞERİF AYDEMİR, USTALARA VEFA PROGRAMINDA ANLATILDI

Günümüz Türk hikayeciliğinin önde gelen kalemi olan, Şerif Aydemir için ‘Ustalara Vefa’ programı düzenlendi. Yazar ve şair Şerif Aydemir’in eserleri ve edebiyata katkıları, Türk Edebiyatı Vakfı’nda düzenlenen programda anlatıldı.

ŞAİR-YAZAR ŞERİF AYDEMİR, USTALARA VEFA PROGRAMINDA ANLATILDI

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği, Telif Hakları Derneği ve Türk Edebiyatı Vakfı iş birliğinde düzenlenen ‘Ustalara Vefa’ etkinliğinin ilk konuğu yazar Şerif Aydemir oldu.

Program, Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı’nın takdim konuşmasıyla başladı. İLESAM İstanbul Şube Başkanı Cafer Vayni’nin yönetiği panelde, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Mahmut Bıyıklı, Ercan Köksal, Funda Özsoy Erdoğan konuşmacı olarak yer aldılar.

Türk Edebiyatı Vakfında düzenlenen programda konuşan yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli: “Türk Dünyasının yüz akı Cengiz Aytmatov’un bütün eserlerinin özetinde beş husus vurgulanır: Çevreye dönüş, aileye dönüş, insana dönüş, ana dile dönüş ve yaradana/rabbine dönüş. Bunlardan hangisi Şerif Aydemir’de yok ki? Aydemir, günümüzün Cengiz Aytmatov’udur.” şeklinde düşüncelerini ifade etti.

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği, Telif Hakları Derneği ve Türk Edebiyatı Vakfı iş birliğinde düzenlenen ‘Ustalara Vefa’ etkinliğinin ilk onur konuğu Türk hikayeciliğinin usta kalemi Şerif Aydemir Oldu. Sultanahmet’teki Türk Edebiyatı Vakfı Salonu’nda düzenlenen etkinlikte Aydemir’in şahsiyeti, eserleri ve edebiyatımıza katkıları konuşuldu.

Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Kabaklı, konuşmasında “Üstat kalemlere son dönemde vefa yapılıyor ama biz Türkiye olarak çoğu zaman insanları yaşarken takdir etmiyor, vefatlarından sonra onlara mersiyeler diziyoruz. Cafer Vayni’nin birlikte yapma teklifiyle düzenlemeye başladığımız bu üstatlara saygı etkinliğimizin ilkine aynı zamanda Türk Edebiyatı Vakfı  üyesi olan Şerif Aydemir ile başlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Serhat Kabaklı’nın konuşmasının ardından Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği İstanbul Şube Başkanı ve Telif Hakları Derneği Başkanı Cafer Vayni’nin yönettiği panelde, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Mahmut Bıyıklı, Ercan Köksal, Funda Özsoy Erdoğan'da  konuşmacı olarak yer aldılar.

Cafer Vayni konuşmasında “Şerif Aydemir’in önemini konuşmacılarımız anlatacak, ancak ben son yıllardaki ‘Not Defterimden Süzülenler’ paylaşımlarına değineceğim. Benim üyesi olduğum, her ideolojiden önemli isimlerin olduğu bir felsefe grubunda Aydemir’in bu notları sürekli paylaşılır ve övgü ile söz edilir. Yani Aydemir’in yazdıkları, anlattıkları, günümüzdeki ideolojik bakış açılarının üzerine çıkmış bir durumda. Eserleri aynı zamanda ilmin de sınırları içerisinde değerlendirilen bir isim. Akademi dünyası da Aydemir’in çalışmalarını önemsiyor” ifadelerini kullandı.

Ercan Köksal da, 2012 yılından beri kendisiyle şahsen tanıştığını da vurgulayarak “O herkesin suskunluğu ile tanıdığı bir insandır. Bana anlatmadığı uzunca şeyleri yüksek lisans tezimi yazarken öğrendim. Diğer yandan sana ne kattı derseniz, bana türküleri sevmeyi öğretti Şerif Abi diyebilirim.” dedi.

Funda Özsoy Erdoğan, Şerif Aydemir’in değerinin günümüz Türk edebiyatında henüz yeterince bilinmediği belirterek “İnanıyorum ki gelecekte yazdığı eserlerden yani Aydemir’in paltosundan daha çok eser ve yazar çıkacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı da konuşmasında “Aydemir’de, Gemuhluoğlu’nun Dostluk Risalesi’ndeki bütün hususiyetler vardır. Herkes bilir, Gemuhluoğlu kendisine ‘Sakın aş adamı olma, aşk adamı ol’ diye nasihat etmiştir. Bugüne kadar kendisinden dünya malı üzerine bir söz duyan olmamıştır, demek ki Gemuhluoğlu’nun kendisine nasihati üzerine, aşk üzerine yaşamıştır. Bize daima hocalık, öncülük yapmıştır. Biz özellikle sivil toplum çalışmalarımızda her zaman bir gence ulaşmayı kendisinden öğrendik” değerlendirmesinde bulundu.

Yazar Şerif Aydemir “Bu salondan Ahmet Kabaklı, Osman Yüksel Serdengeçti, İbrahim Hakkı Ayverdi, Ayhan Songur, Faruk Demirtaş gibi büyük devler geldi geçti. Yahya Kemal’in dediği gibi ‘Tekrar mülâkî oluruz bezm-i ezelde; evvel giden ahbâba selâm olsun’. Bu salona 40 yılın üstünde geldim gittim ama son yıllara kadar bu tarafa geçemedim, arkada oturup bu sohbetleri dinlemek bir alışkanlığımdı. Bugün bu etkinliği düzenleyen Cafer Vayni’ye, bu salonu açan Serhat Kabaklı’ya, konuşmacılara, kürsüde konuşanlara, ayrıca zahmet buyurup gelen bütün dostlarıma kalbi teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerinde bulundu..

Şerif Aydemir’in ailesi de konuklar arasında yerini aldı. Ailesi adına bir teşekkür konuşması yapan M. Fatih Aydemir “Nilgün Marmara, ‘Benim hiç gönlümü almadılar. Ben hep kendi kendime bir köşede affettim herkesi’ diyor ya, babam da öyledir. Uzun boylu kimseyle derdi olmaz. Kime kini var, kiminle geçinemiyor, hangi fikrin karşısında? diye bakınca kendisinin ifadesiyle ‘Osmanlı ve Selçukluyla husumeti olanlarla benim dostluğum olmaz’ sözü cevap olarak gelip karşıma dikiliyor. Dine, dile, devlete, bayrağa, bu kadim coğrafyanın temsil ettiklerine laf uzatanları sevmemeyi ben ondan öğrendim.” dedi.

Programa kültür sanat dünyasından ve akademik camiadan birçok isim katıldı.

 

İSTANBUL (UHA) - ÖZKAN KARACA

BELEDİYELER

EKONOMİ