ENFLASYONDA GÜNAH KEÇİSİ OLMAK İSTEMİYORUZ

Antalya’nın Finike ilçesinde, toptancı hali 2023 2024 sezonu törenle açıldı.

Enflasyonda Günah Keçisi Olmak İstemiyoruz

Finike’de üreticinin ve tüketicinin her zaman yanında olduklarını söyleyen Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, “Bizler geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine üreticiler ve tüccarlarımızın enflasyon için günah keçisi ilan edilmesini istemiyoruz” dedi.

Finike yaş sebze ve meyve Toptancı Hali’nde yeni sezon törenle başladı. Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike Kaymakamı Musa Kazım Çelik, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, Demre Belediye Başkanı Gülsüm Cengiz, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, CHP Finike İlçe Başkanı Uygar Çarban, Finike Komisyoncular Derneği Başkanı İsmail Karataş, Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, 27. dönem CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar, STK, dernek, oda temsilcileri, komisyoncu, tüccar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından açılış konuşmalarıyla devam etti. Finike Toptancı Hali Sezon açılış konuşmalarının başında tüm konuşmacılar, Pençe-Kilit operasyonunda şehit düşen 12 askerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diledi.

“TOPTANCI HALİMİZ EKONOMİNİN CAN DAMARI”

Finike Toptancı hal sezonu açılışının üreticilerin, tüccarın ve hal esnafının ‘bayram günü’ olduğunu söyleyen Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi törende yaptığı konuşmada, “Üreten, sofralara ulaştıran, işleyen, satan tüm paydaşlarımız için bereketli ve hayırlı bir sezon olmasını diliyorum. Bugün, ekonomimizin can damarı olan Toptancı Halimizde yeni sezonumuzu açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Belediye başkanı olmamın yanı sıra bir taraftan üretici, bir taraftan hal esnafı olarak yıllarca burada çalışmış, emek vermiş, sizlerle birlikte buralarda mesai harcamış bir kardeşinizim. Sizlerin sorunlarını, taleplerini ve ihtiyaçlarınızı yakından biliyorum. Bu doğrultuda sizlerin memnuniyeti ve verimli çalışması adına elimizden geleni yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

“TOPRAĞIMIZA MİNNET ETTİK”

İlçe ekonomisinin lokomotifinin tarım sektörü olduğunu söyleyen Başkan Geyikçi, “Sektör ilçemizde yaşayan her vatandaşımızı doğrudan etkilemektedir. Yaşanabilecek bir olumsuzluk esnafımızı, çiftçimizi, işçimizi, istihdamımızı yani ilçemizin tüm dinamiklerini etkilemektedir. Bunu geçen yıl yaşanan afette bir kez daha anladık. Dolu yağdığında, don vurduğunda, üreticimiz sabahlara kadar ürünlerinin başında nöbet tutarken anladık. Ürünlerimize yurtdışı kotaları konulduğu zaman anladık. İnce ince işleyerek ürettiğimiz göz nuru ürünlerimizin para etmediği için dallarında kaldığında anladık. Anladık ancak üretmekten hiçbir zaman vazgeçmedik. Toprağımıza minnet ettik. Finike’den ülkemizin dört bir yanındaki vatandaşlarımızın sofralarına en güzel ürünleri yolladık. Ürünlerimizin ününü yalnızca ülkemize değil, ihracatçılarımız sayesinde dünya sahnesine taşıdık. Emek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. İlçemizin ekonomisi, istihdamı, kalkınması için çok büyük emekler veriyorsunuz. Var olun!” diye konuştu.

“ÜRÜNLERİMİZİN MARKA DEĞERİ DÜŞÜYOR”

Konuşmasının devamında Finike ile ilgili bazı sorunlara değinen Başkan Geyikçi, “Dünya markası Finike Portakalımızı duymayan, bilmeyen yoktur. Finike’den dünyaya ulaştırdığımız coğrafi işaretli portakalımızdan her yıl yaklaşık 250 bin ton ürün hasat ediyoruz.  Türkiye’de 350-400 bin ton Finike Portakalı satılıyor! Başka bölgelerde üretilen ürünlerin üzerine Finike Portakalı yazıp geçiyorlar. Bu bizim ürünlerimizin de marka değerini etkiliyor. Bunun için özel bir önlem alınmasını istiyoruz. Finike Portakalı almak isteyen hangi market, işletme, fabrika olursa olsun, mutlaka üretim ile ilgili ürünlerin geçmişlerini kontrol etsin. Bizler portakalımızın adının ve tadının farklı ürünlerle karıştırılmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

“TARIM SEKTÖRÜMÜZ ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR”

Her geçen gün yükselen girdi maliyetlerine de değinen Başkan Geyikçi, “Tarlada ürünün üretilmesinde kullanılan traktörün mazotundan, toprağa atılan gübresine, ürünün toplanmasından, fabrikaya taşınmasına, işlenmesinden, gönderilmesine kadar her alanda artan maliyetler yüzünden tarım sektörümüz zor günler geçirmektedir. Özellikle artan yakıt, işçi, enerji maliyetleri ürünlerimizin de maliyetlerini doğrudan artırıyor. Bizler geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine üreticiler ve tüccarlarımızın enflasyon için günah keçisi ilan edilmesini istemiyoruz. Üreticiden, tüccara, fabrikadan, lojistiğe kadar sektörün bütün paydaşlarının özel olarak desteklenmesini istiyoruz. Sektörün yalnız kalmasını istemiyoruz” dedi.

“ANTALYA’MIZA VE ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN”

Finike Komisyoncular Derneği Başkanı İsmail Karataş ise törende yaptığı konuşmada, “Finike toptancı halimiz bölge halleri arasında yıllık ortalama 1.3 milyon ton sebze meyvenin giriş yaptığı bölgenin en önemli hallerinden birisidir. Yıllık yaklaşık olarak bölge çiftçimize, Finike’mize ve ülke ekonomisine 1 trilyon 350 bin lira katkı vermektedir” derken Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise, “Yerelden kalkınma hedefi ile çıktığımız yolda, planlı ve sürdürülebilir bir tarım için bıkmadan, yorulmadan Antalya’mızın 19 ilçesinde üreticilerimizle, köylümüzle işbirliği içerisinde çalışmaya devam ediyoruz. Hal sezon açılışımızın üreticilerimize, hal esnafımıza, tüm Antalya’mıza ve ülkemize hayırlı olmasını, bereketli ve bol kazançlı bir sezon olmasını diliyorum” diye konuştu. Antalya Valisi Hulusi Şahin ise “Antalya bu güzel coğrafyanın hakkını, çalışkan üreticisiyle, çiftçisiyle, komisyoncusuyla, tüccarıyla veriyor, üretiyor ve Türkiye’yi aslında bir nevi doyuruyor, katma değer sağlıyor. O açıdan yapmış olduğu tüm hizmetler her türlü takdiri hak ediyor” dedi.

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Konuşmaların ardından, başta Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi olmak üzere Antalya Valisi Hulusi Şahin’e, Finike Kaymakamı Musa Kazım Çelik’e, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e, Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan’a plaket takdim edildi. Daha sonra dualarla sezon açılışı gerçekleştirildi. Başkan Böcek ve Başkan Geyikçi açılışın ardından hal esnafını ziyaret ederek, bereketli bir sezon diledi.

ANTALYA (UHA) - TANER ŞAHİN

BELEDİYELER

EKONOMİ