1. DÜNYA SAVAŞININ ARDINDAN OLUŞAN TÜRK ŞEHİTLİKLERİ: MISIR'DA TÜRK ŞEHİTLİĞİ

1. Dünya Savaşı yüz binlerce askerimizin cephede şehit düşmesi ve esir olarak uzaklara sürüklenmesi bu kayıpların en acısıdır. Türk şehitliğinin bulunduğu ülkeler, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Filistin, Güney Kore, Hindistan, Irak, İngiltere, İran, İsrail, İtalya, Japonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Letonya, Libya, Lübnan, Macaristan, Malta, Mısır, Myanmar, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Suriye, Suudi Arabistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan. Esarette şehit olarak burada yatan ve daha sonra bulundukları ülkelerde yapılan Türk şehitlikleri ile ilgili özel dosya haberinin "Mısır'da Türk Şehitlikleri" ile devam ediyoruz...

1. DÜNYA SAVAŞININ ARDINDAN OLUŞAN TÜRK ŞEHİTLİKLERİ: MISIR'DA TÜRK ŞEHİTLİĞİ

İngilizler, I. Dünya Savaşında esir aldıkları askerlerin önemli bir kısmını Mısır’daki Seydi Beşir, Ras-El-Tin, Kahire Kalesi, Heliopolis, Maadi, Bilbeis, Turra kamplarıyla, Abbasiye Hastanesi ve Kahire Kızılay Hastanesine yerleştirmişlerdir.

Bu kamplarda şehit olanlardan tespit edilebilenlerin sayısı 14.543 kişidir.

Kahire Türk Şehitliği

Filistin Cephesi’nde vuku bulan muharebeler sırasında, İngilizler tarafından esir edilerek Mısır’da çeşitli kamplara ve hastanelere yerleştirilen subay ve erlerden vefat edenlerin toplu halde defnedildiği şehitliktir.

Şehitliğe 1945’de Kahire’deki diğer Türk mezarlarından da nakil işlemi yapılmıştır. Abbasiye bölgesinde 1936 yılında yapılan şehitlikte 2500’den fazla askerimiz yatmaktadır. Şehitlik arazisinin mülkiyeti Mısır’a aittir. Bakımından Kahire Asker Ataşeliği sorumludur.

İskenderiye Türk Şehitliği

Şehitlik Filistin Cephesinde İngilizler tarafından esir alınan Türk askerlerinin yerleştirildiği esir kampı bölgesindedir. Askerlerden vefat edenler ve bunların arasında bulunan 13 Türk subayı kampın bir kısmına defnedilmiştir. Daha sonra İngilizler burada küçük bir kabir inşa ederek şehit subayların adları kabrin üzerine yazmışlardır.

İskenderiye’de Seyd-i Beşir Semtinde 925 metrekarelik alana 1941 yılında yapılan şehitlikte 500’den fazla askerimiz yatmaktadır. Bakımından Kahire Askerî Ataşeliği sorumludur.

UHA Haber Merkezi - ÖZKAN KARACA

BELEDİYELER

EKONOMİ