1. DÜNYA SAVAŞININ ARDINDAN OLUŞAN TÜRK ŞEHİTLİKLERİ KTCC’DE TÜRK ŞEHİTLİĞİ

1. Dünya Savaşı yüz binlerce askerimizin cephede şehit düşmesi ve esir olarak uzaklara sürüklenmesi bu kayıpların en acısıdır. Türk şehitliğinin bulunduğu ülkeler, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Filistin, Güney Kore, Hindistan, Irak, İngiltere, İran, İsrail, İtalya, Japonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Letonya, Libya, Lübnan, Macaristan, Malta, Mısır, Myanmar, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Suriye, Suudi Arabistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan. Esarette şehit olarak burada yatan ve daha sonra bulundukları ülkelerde yapılan Türk şehitlikleri ile ilgili özel dosya haberinin "KTCC Türk Şehitliği" ile devam ediyoruz...

1. DÜNYA SAVAŞININ ARDINDAN OLUŞAN TÜRK ŞEHİTLİKLERİ KTCC’DE TÜRK ŞEHİTLİĞİ

Çanakkale cephesinde İngilizler tarafından esir alınan 2000 kadar Türk askeri 1916 Ekim ayından itibaren Kıbrıs’ta Magosa Karakol bölgesinde inşa edilen esir kampına getirilmişlerdir.

Buradaki esirlerin bir kısmı ecelleriyle, bir kısmı da firar ederken İngilizler tarafından vurularak şehit edilmişlerdir.

Bu kamp 1923 yılında Cumhuriyet ilanına kadar açık kalmıştır.

Çanakkale şehitliğinde söz konusu esir kampında vefat eden 287 askerlerimiz yatmaktadır.

Şehitlik anıtı 15 Şubat 1980’de açılmıştır.

 

 

UHA Haber Merkezi - ÖZKAN KARACA

BELEDİYELER

EKONOMİ