1. DÜNYA SAVAŞININ ARDINDAN OLUŞAN TÜRK ŞEHİTLİKLERİ: IRAK’TA TÜRK ŞEHİTLİĞİ

1. Dünya Savaşı yıllarında yüz binlerce askerimizin cephede şehit düşmesi ve esir olarak uzaklara sürüklenmesi bu kayıpların en acısıdır. Türk şehitliğinin bulunduğu ülkeler, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Filistin, Güney Kore, Hindistan, Irak, İngiltere, İran, İsrail, İtalya, Japonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Letonya, Libya, Lübnan, Macaristan, Malta, Mısır, Myanmar, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Suriye, Suudi Arabistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan. Esarette şehit olarak burada yatan ve daha sonra bulundukları ülkelerde yapılan Türk şehitlikleri ile ilgili özel dosya haberinin "Irak'ta Bulunan Şehitlikler" ile devam ediyoruz...

1. DÜNYA SAVAŞININ ARDINDAN OLUŞAN TÜRK ŞEHİTLİKLERİ:  IRAK’TA TÜRK ŞEHİTLİĞİ

Osmanlı Ordusunun I. Dünya Savaşında İngilizlere karşı çarpıştığı cephelerden birisi olan Irak’ta resmi statüde iki Türk şehitliği bulunmaktadır. Şehitliklerin biri Bağdat’ta Türk Büyükelçiliğinin bulunduğu Veziriye semtinde, diğeri ise Kut vilayetinde, Kut-Basra yolu üzerindeki El-Amara’dadır.

Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre I. Dünya Savaşında Irak cephesinde isimleri tespit edilebilen şehitlerinin sayısı 227’si subay ve 2143’ü er olmak üzere toplam 2370‘tir.

Bağdat Türk Şehitliği

Irak cephesinde şehit olan askerlerimiz için yapılmıştır. Şehitlik arazisi 1937 yılında Irak tarafından Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliğine tahsis edilmiştir.

1630’da Osmanlı İmparatorluğunun Bağdat’ı fethi esnasında şehit olan sancaktar Genç Osman’ın naaşı nakledilerek, 1952 kendisi için burada anıt mezar yapılmıştır. Bunun yanında şehitlikte bulunan mezar taşları, I. Dünya Savaşında Irak cephesinde şehit düşen askerleri temsil etmektedir.

Şehitlikte Genç Osman’ınki hariç gerçek mezar yoktur, sadece 204 adet simgesel mezar taşı bulunmaktadır. Irak cephesinde şehit düşen Türk askerlerinden ismi belirlenebilen 227 subay ve 2143 er olmak üzere toplam 2370 kişinin ismi şehitlikte bulunan anıt üzerindeki levhalarda yazılıdır. Şehitliğin sorumluluğu, Bağdat Büyükelçiliği Askeri Ataşeliği’ne verilmiştir.

Kut Türk Şehitliği

Şehitlik 1952 yılında Türk dostu Ali Emir Rafia adlı varlıklı Iraklı bir kadının bağışladığı arsa üzerine, kendisi de Kut El-Amara muharebelerine katılmış olan Bağdat Büyükelçisi Rahmi Apak’ın teşebbüsü ve gayretleri ile yapılmıştır.

Şehitlikte I. Dünya Savaşında Kut El-Amara’da şehit düşmüş 7’si subay 43’ü er olmak üzere toplam 50 şehidimiz burada yatmaktadır.

 

UHA Haber Merkezi - ÖZKAN KARACA

BELEDİYELER

EKONOMİ