1. DÜNYA SAVAŞININ ARDINDAN OLUŞAN TÜRK ŞEHİTLİKLERİ: HİNDİSTAN TÜRK ŞEHİTLİĞİ

1. Dünya Savaşı yıllarında yüz binlerce askerimizin cephede şehit düşmesi ve esir olarak uzaklara sürüklenmesi bu kayıpların en acısıdır. Türk şehitliğinin bulunduğu ülkeler, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Filistin, Güney Kore, Hindistan, Irak, İngiltere, İran, İsrail, İtalya, Japonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Letonya, Libya, Lübnan, Macaristan, Malta, Mısır, Myanmar, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Suriye, Suudi Arabistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan. Esarette şehit olarak burada yatan ve daha sonra bulundukları ülkelerde yapılan Türk şehitlikleri ile ilgili özel dosya haberinin "Hindistan'da Bulunan Şehitlikler" ile devam ediyoruz...

1. DÜNYA SAVAŞININ ARDINDAN OLUŞAN TÜRK ŞEHİTLİKLERİ:  HİNDİSTAN TÜRK ŞEHİTLİĞİ

Hindistan’daki Türk Şehitliklerinde I. Dünya Savaşı’nda Irak ve Kanal Cephelerinde İngilizlere esir düşen Osmanlı askerleri yatmaktadır. Kayıtlara göre o dönemde Hindistan’a getirilen esir Türk askeri sayısı 15.000’dir. İngilizler esir aldıkları 15.000 Türk askerini önce Basra’daki toplama kampında tutmuşlar daha sonra Hindistan ve Burma’daki kamplara götürmüşlerdir. Burada askerlerimiz özellikle bakımsızlık, sâri hastalık, zehirlenme ve kamp içi çatışmalar gibi nedenlerle vefat etmişlerdir.

Bellary Türk Şehitliği

Şehitlik Karnataka Eyaletinin Bellary şehrindedir. I. Dünya Savaşı’nda Süveyş Cephesinde, aralarında Ferik Abdüsselam Paşa’nın da bulunduğu 5000 Türk askerleri İngilizlerce esir alınarak Hindistan’ın ulaşımı en güç noktalarından biri olan Bellary’ye götürülmüştür. Hindistan’daki esaretin önemli merkezlerinden olan Bellary kampında, Türk askerleri başta kötü muamele olmak üzere paralarına el koymak da dâhil değişik konularda hak ihlallerine maruz kalmış ve büyük sıkıntılar çekmişlerdir.

1916 sonlarından 1920 başına kadar Hindistan Bellary kampında esir hayatı geçiren 156. Alay Komutanı Yarbay Hasan Yetimi 171 sayfalık bir layiha hazırlamıştır. Yetimi raporunda Bellary kampı ile ilgili olarak: “Karargâhın açılışından salıverme zamanına kadar geçen süre içindeki ölüm miktarı beş ile altı subay ve üç yüze yakın erden oluşmaktadır. Bu sayı yaklaşık mevcut kuvvetin yüzde biri oranındadır.

Burada yıllar içinde vefat eden askerlerimiz daha sonra Türk Mezarlığı adıyla anılacak olan ve bugünkü Türk şehitliğinin bulunduğu bölgeye, mahalli Müslüman halk tarafından gömülmüştür.

Hazin olan, Hint Hava Kuvvetlerine ait havaalanı genişletme çalışmaları sırasında, mezarların çoğu tahrip edilmiştir. Mahalli halktan Müslüman Cemiyeti başkanı ve çocukluğundan beri şehitlerimizin durumunu bilen 88 yaşındaki şeyh Hacı Adem Sahab’ın yakın ilgisi ve Yeni Delhi Büyükelçiliğini bilgilendirmesiyle, 1968 yılından beri anılan mezar yerleriyle ilgilenilmiş ve resmi şehitlik yapımı için 1986 başvurusundan 11 yıl sonra 1997 yılında bir şehitlik yapılmıştır. Bölgede 600 mezar yeri tespit edilmesine rağmen şehitliğimizde yalnızca biri Abdüsselam Paşa’ya ait olmak üzere iki mezar bulunmaktadır. Diğerinin kitabesinde bir şey yazmadığından, kime ait olduğu bilinmemektedir. Şehitliğin bakımından Yeni Delhi Askeri Ataşeliği sorumludur.

Sümerpur Türk Şehitliği

Şehitlik Rajasthan eyaletine bağlı Sümerpur Kasabasındadır. I. Dünya Savaşında Irak’ta bulunan birliklerimizden Bağdat, Musul, Süleymaniye bölgelerinde İngilizlerce esir alınan askerlerimiz Sümerpur esir kampına götürülmüşlerdir. Kampı ziyaret eden Kızılhaç heyeti, raporunda 1916 yılında kırk dört ölüm ve %1 ölüm oranıyla, ziyaret ettikleri diğer kamplara göre oranın çok düşük olduğunu ifade etmiştir. Buradan hareketle 1916 yılı kamp mevcudu 4500 esir olarak hesaplamıştır. Burada bir şehitlik yapılması ve mezarların tespiti için yıllar önce müracaat edilmiş, ancak Hindistan buna olumlu cevap vermemiştir. Bu izin Kasım 2011’de alınabilmiştir. MSB’den bir keşif heyetinin çalışmalarını müteakip şehitlik projesi hazırlanmıştır. Daha sonra şehitliğin yapım işi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülmüş ve bir komisyon oluşturularak 2326 Nisan 2013 tarihlerinde Hindistan’a ziyaret gerçekleştirilmiş ve projeye son hali verilmiştir.

Yine, Hindistan’da resmi statüde olmayan iki şehitlik daha vardır. İlki Deolali Şehitliği ki, Maharashtra eyaletinin Nashik kentinin Deolali kasabasında meskûn mahallin içindedir. Şehitlik olarak ayrı bir alan mevcut olmayıp, geniş bir Müslüman mezarlığı içinde ve şehitlerin defin yerleri birbirlerinden ayrı noktalardadır. 

Şehitlikte biri türbe olmak üzere on iki mezar mevcuttur. Bu mezarlardan on bir adedi MSB Şehit Mezarı Projesine uygun olarak 2008 yılında yaptırılmıştır. İkincisi ise; Asansol Şehitliğidir ve Batı Bengal eyaletindeki Asansol şehrinde bulunmaktadır. Şehitlikte 19 şehit mezarı bulunmaktadır. Bu şehitlerimizden biri hariç diğerlerinin kimliklerini belirten bir işaret yoktur. Bakımı mahalli Müslüman halk tarafından yapılmaktadır.

 

 

UHA Haber Merkezi - ÖZKAN KARACA

BELEDİYELER

EKONOMİ