1. DÜNYA SAVAŞININ ARDINDAN OLUŞAN TÜRK ŞEHİTLİKLERİ: ÇEK CUMHURİYETİ’NDE TÜRK ŞEHİTLİĞİ

1. Dünya Savaşı yüz binlerce askerimizin cephede şehit düşmesi ve esir olarak uzaklara sürüklenmesi bu kayıpların en acısıdır. Türk şehitliğinin bulunduğu ülkeler, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Filistin, Güney Kore, Hindistan, Irak, İngiltere, İran, İsrail, İtalya, Japonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Letonya, Libya, Lübnan, Macaristan, Malta, Mısır, Myanmar, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Suriye, Suudi Arabistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan. Esarette şehit olarak burada yatan ve daha sonra bulundukları ülkelerde yapılan Türk şehitlikleri ile ilgili özel dosya haberinin "Çekya'da Türk Şehitlikleri" ile devam ediyoruz...

1. DÜNYA SAVAŞININ ARDINDAN OLUŞAN TÜRK ŞEHİTLİKLERİ: ÇEK CUMHURİYETİ’NDE TÜRK ŞEHİTLİĞİ

Hodonin Türk Şehitliği

1. Dünya Savaşı’nda Galiçya Cephesindeki askerlerimizden yaralı ve hasta olanların getirildikleri muharebe hattı gerisindeki Hodonin Hastanesinde vefat edenlerin defnedildiği şehitliktir. Aynı cephede şehit olup Bruno, Kromeriz, Olomouc ve Kosice şehirlerine defnedilen 54 askerin naaşı da 1959’da Hodonin Şehitliğine nakledilmiştir. 

Türkiye’nin Prag Büyükelçisi İsmail Erez, 1. Dünya Savaşında Galiçya cephesinde şehit düşen Türk askerlerinin defnedildiği mezarlığın yerini tespit etmiş buraya bir abide inşa ettirmiştir. Hodonin Belediyesi tarafından TC Hükümetine bedelsiz olarak verilen bu yerde, 31 Mayıs 1967 tarihinde yapılan şehitlikte 387 şehit yatmaktadır. Bakımından Prag Askeri Ataşeliği sorumludur.

 

Pardubice Türk Şehitliği

I. Dünya Savaşı sırasında Galiçya Cephesinde savaşan askerlerden salgın hastalık ve yaralıların tedavi için getirildiği Pardubice Hastanesinde vefat etmiş olanların bulunduğu şehitliktir. 499 askerin defnedildiği şehitliğe Liberec ve Josefov kentinde bulunan dokuz şehidin de nakledilmesiyle şehitlikte bulunan şehit sayısı 508’e ulaşmıştır. 2001 yılında yapılan şehitliğin bakımından Prag Askerî Ataşeliği sorumludur.

 

Valasske Mezirici Türk Şehitliği

Galiçya Cephesi’ndeki 20. Piyade Tümenine bağlı askerlerimizden yaralıların getirildikleri Valasske Mezirici kentinde vefat edenlerin defnedildiği şehitliktir.  205 askerin defnedildiği şehitlik, şehir mezarlığının içinde bulunmaktadır. 1998 yılında yapılan şehitliğin bakımından Prag Askeri Ataşeliği sorumludur.

UHA Haber Merkezi - ÖZKAN KARACA

BELEDİYELER

EKONOMİ