ULUSLARARASI DİYARBAKIR'IN GELECEK TASAVVURU KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Yenişehir Belediyesi, İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi ve UMAD işbirliği ile “Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Uluslararası Diyarbakır’ın Gelecek Tasavvuru Kongresi”, 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlendi.

ULUSLARARASI DİYARBAKIR'IN GELECEK TASAVVURU KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kongrenin açılışına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Milletvekilleri, Önceki Dönem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Hızır Tutan, UMAD Genel Başkanı Abdulvahap Ekinci, Diyarbakır Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikçi, kamu kurum temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti okunmasının ardından yapılan açılış konuşmalarından ilkini gerçekleştiren Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı, İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı Doç. Dr. Ali Karakaş, Diyarbakır’ın insanlık tarihinin en kadim şehirlerinden biri olduğunu söyleyerek, “Kadim kentimiz olan Diyarbakır zengin bir kültüre sahiptir. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, ilim ve sanat üretmiş bu şehrimiz tarihi ve ekolojik değerlere sahip olma özelliği taşımaktadır. Kongrenin şehrimiz için şimdiden hayırlar getirmesini temenni ederim’’ ifadelerinde bulundu. Kongrenin, Diyarbakır’ın tarih, coğrafya, ekonomi ve toplum odaklı bir bakış açısıyla yeniden anlaşılmasına imkân sağlayacak bir zemin oluşturmasının beklendiğini belirten Doç. Dr. Karakaş, katılımcılara ve paydaşlara teşekkür etti.

Üniversitenin 50. Yılını kutladıklarını belirten Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç'ta daha çok çalışmanın gerekliliğinin bilincinde olduklarını, sosyal ve kültürel faaliyetlere büyük önem verdiklerini, son üç yıl içinde öğrenci sayılarını 42 bine çıkardıklarını belirterek, akademideki kadronun gelişiminden bahsetti. “İyilik yolunda bir olabilirsek önümüzde hiçbir engel olmaz” diye sözlerine devam eden Rektör Karakoç, Dicle Üniversitesi’nin kütüphane yapımına, Hayvan Hastanesinden ve büyük hastane projesine kadar önemli çalışmalarına vurgu yaptı.

Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’nun selamlama konuşmalarından sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da yaptığı konuşmada şehrin tarihi ve kültürel önemine değinerek, 33 medeniyetin mirasını geleceğe taşımak, Türkiye Yüzyılı’na Diyarbakır mührünü vurmak için fikirlerin ortaya koyulduğu kongrenin hayırlara vesile olmasını diledi. Ülkede bölgesel milliyetçilik olmaması gerektiğini ifade eden Yılmaz, belli standartları tüm coğrafyaya yaymak, fırsat eşitliği oluşturmak, temel hizmetleri herkese hakkaniyetli şekilde sunmak anlayışı ile hareket ettiklerini aktardı.

Yıllarca Diyarbakır’ın potansiyelini, zenginliğini çatışmalarla, kavgalarla, kısır çekişmelerle heba edenlerin yol açtığı kayıpların artık durduğunu ifade eden Yılmaz, “Ülkemizin her karış toprağında hakim kıldığımız huzur ve güven iklimi ile birlikte Diyarbakır, Türkiye Yüzyılı’nda da inşallah bölgede turizmin ve kalkınmanın merkezi haline gelecektir” şeklinde konuştu.

Çok sayıda uzman isimin katılımıyla Ekonomi, Coğrafya, Tarih, Toplumsal Din, Dil ve İnanç gibi konu başlıkları altında 65’e yakın oturum ile kongre tamamlandı.

UHA Haber Merkezi - ÖZKAN KARACA

BELEDİYELER

EKONOMİ