TARİHTE BU HAFTA NELER OLMUŞTU, 18 24 MART

Tarihin yapraklarından 18-24 Mart günlerinde neler olduğunu, UHA-UNİ Haber farkı ile sizler için derledik.

TARİHTE BU HAFTA NELER OLMUŞTU, 18  24 MART

18 Mart

Çanakkale Deniz Harekâtı: Birleşik Donanma, Çanakkale Boğazı'nda ağır hasar gördü ve geri çekildi (1915)

18 Mart günü düşman, içinde Queen Elizabeth gibi en son model gemilerin de bulunduğu 18 zırhlıdaki büyük çapta 316 topuyla, bizim kıymet ve kudretçe daha zayıf özelliklere sahip büyük çaplı sadece 73 topumuza karşı saldırıya geçti. Bu bir çeşit yüzer kalelerle sabit kalelerin savaşı olacaktı. Askeri otoriteler yüzer kalelere şans vermekteydi. Saat 11'de başlayan savaş, akşam 18'e kadar devam etti ve düşmanın üç zırhlısının batması, üçünün havuza alınacak derecede hasar görmesiyle kuvvetinin üçte birini kaybetmiş bir halde geri çekilmesiyle sonuçlandı. Bu savaşta gemilerin amansız ateşleri altında büyük bir cesaret ve fedakârlıkla savaşan Türk topçusunun hizmeti her türlü takdirin üstündedir.

19 Mart

Osmanlı Hükümeti’nin, "Süveyş Kanalı” nın açılması hususunda resmen izin vermesi (1866)

Süveyş Kanalı'nın açılması ile Osmanlı-Mısır ilişkileri daha bir hassas görünüm kazandı. Ne var ki, Süveyş Kanalı, Mısır'ın bağımsızlık sürecinde ve Osmanlı'nın bölgedeki hâkimiyetini kaybetmesinde de önemli rol oynadı. Kanal, Avrupa ve Asya kıtaları arasında Afrika'nın güneyini dolaşmadan yük taşınması ve deniz ulaşımının sağlanmasıyla dünya denizciliğini değiştirmişti.

20 Mart

Irak Savaşı: ABD, Irak'ı istila etmeye başladı. Bağdad hava bombardıman saldırısına uğradı (2003)

2003 yılında Irak'a karşı gerçekleşen Amerikan işgali sırasında ve sonrasında gerçekleşen Irak Savaşı sırasında ortaya bir direniş çıkmıştır. Direniş 2003 yılından 2011 yılına kadar devam etmiştir. Direnişin ilk kısmı işgal gerçekleştiğinden kısa bir süre sonra ortaya çıkmıştır ve yeni Irak hükümetinin kurulmasından öncesine kadar devam etmiştir.

21 Mart  

Van, Şırnak, Cizre ve Adana'da Nevruz kutlamaları sırasında çıkan olaylarda 38 kişi öldü (1992)

21 Mart'ta Şırnak, Cizre, Van, Siirt, Batman ve Adana'da çıkan çatışmalarda 7'si PKK militanı toplam 22 kişi öldürüldü. Şırnak, Cizre ve Van'da 'sokağa çıkma yasağı' ilan edilirken, Türkiye'de yaklaşık bin kişi gözaltına alındı. Ertesi günlerde Nusaybin ve Yüksekova'ya da sıçrayan olaylar bölgeyi tam bir savaş alanına çevirdi.

 22 Mart

Mısır, Suriye, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Yemen, Kahire'de Arap Birliği'ni kurdular (1945)

Merkezi Kahire'de bulunan Arap Devletleri Ligi, 22 Mart 1945 yılında Mısır, Suriye, Irak, Ürdün, Suudi Arabistan, Lübnan ve Yemen tarafından imzalanan bir antlaşma ile kurulmuş ve bugün itibariyle 22 üyesiyle faaliyetlerini sürdüren siyasi bir yapılanmadır.

23 Mart

Uranüs Gezegeni'nin keşfi (1781)

Bir gezegen olduğu İngiliz gökbilimci Sir William Herschel tarafından keşfedildi. Aslında Uranüs’ün rastlantı sonucu keşfedildiği söylenebilir. Herschel, parlaklığı düşük yıldızlar üzerine araştırmalar yapıyordu. Gözlemlediği gökcisminin bir yıldıza göre çok daha hızlı hareket ettiğini fark etti. Bu bir kuyrukluyıldız olabilirdi. Ancak bu parlaklıkta bir kuyrukluyıldızın Güneş’e hayli yakın hareket etmesi gerekirdi. Ancak bu gökcismi Güneş’e bu yakınlıkta hareket eden bir kuyrukluyıldızın olması gerektiğinden çok daha yavaştı. Herschel, aslında Güneş Sistemi’nin yedinci gezegeni Uranüs’ü keşfetmişti. Uranüs teleskop yardımıyla keşfedilen ilk gezegendi.

24 Mart

NATO Kuvvetleri, Yugoslavya`ya karşı hava harekatı başlattı (1999)

24 Mart 1999’da NATO’nun hava saldırıları başlamış ve toplam yetmiş sekiz gün sürmüştür. Bu hava harekâtı, Müttefik Kuvvet Operasyonu adıyla bilinmektedir. Hava saldırılarına ABD, Hollanda, Almanya, İspanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada katılmıştır. Otuz gün sonra ise Belçika, Danimarka, Türkiye, Norveç ve Portekiz katılmıştır. Hava harekâtı sırasında Karadağ'da bombalanmıştır. Hava bombardımanından iki gün sonra 26 Mart 1999’da BM Güvenlik Konseyi’ne Rusya, Hindistan ve Beyaz Rusya tarafından desteklenen, müdahalenin derhal durdurulması için bir karar tasarısı sunulmuştur. Ancak tasarı sadece Rusya, Çin ve Namibya’nın üç oyuna karşılık on iki ret oyla kabul edilmemiştir. NATO, hava harekâtı sırasında, 10.000’den fazla uçuş gerçekleştirmiştir. Ayrıca 28.000’den fazla bomba atmıştır.

 

UHA Haber Merkezi - ÖZKAN KARACA

BELEDİYELER

EKONOMİ