TARİHTE BU HAFTA NELER OLMUŞTU, 11 - 17 MART

Tarihin yapraklarından 11-17 Mart günlerinde neler olduğunu, UHA-UNİ Haber farkı ile sizler için derledik.

TARİHTE BU HAFTA NELER OLMUŞTU, 11 - 17 MART

11 Mart

Japonya'da yaşanan deprem (2011)

Sendai Depremi ve Tsunamisi: Japonya'da, yerel saatle 05.46'da 8.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Japonya, kayıtlı tarihi boyunca yaşadığı en büyük deprem ve tsunami felaketiyle karşılaştı. Japonya'nın Tohoku bölgesinde 8.9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle okyanus tabanında 1 kilometrelik kırık oluşmasının ardından ülkenin kuzeydoğu kıyılarında tsunami meydana geldi. Japonya'da yaşanan deprem sonucunda 19 bin kişi yaşamını yitirdi, 450 binden fazla kişi de evsiz kaldı.

 

12 Mart

Türk Milleti'nin İstiklâl Marşı, TBMM'de kabul edildi (1921)

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 12 Mart 1921'de kabul edilen İstiklal Marşı, 1930'a kadar Ali Rifat Çağatay'ın bestesiyle icra edilirken, 1930'dan itibaren de Osman Zeki Üngör'ün bestesiyle okunmaya başlandı.

 

13 Mart

Erzincan'da meydana gelen deprem felaketi (1992)

Türkiye saati ile 19.08'de, Erzincan ilinin güneydoğusunda meydana gelen deprem. Depremin büyüklüğü 6,8 şiddetinde olmuştu. 653 kişi öldü, 8057 bina hasar gördü veya yıkıldı. Bu deprem 1939 Erzincan Depremi'nin merkez üssü yakınında meydana gelmişti. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bulunan Erzincan, bu depremle beraber tarihindeki altıncı büyük depremi yaşamıştır.

 

14 Mart

Türkiye'nin 59'uncu Hükümeti, Siirt Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında kuruldu (2003)

59. Türkiye Hükûmeti veya I. Erdoğan Hükûmeti olarak da isimlendirilen hükûmettir. Recep Tayyip Erdoğan'ın, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel başkanı olarak 9 Mart 2003 Siirt milletvekili yenileme seçiminde parlamentoya girmesinden sonra, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül başkanlığındaki 58. Hükûmet 11 Mart'ta istifa etti. Siyasi yasağı bulunduğu için seçimlere giremeyen ve milletvekili seçilemeyen 58. Hükûmet döneminde Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasağının kaldırılması için TBMM'ye yasa teklifi sunuldu. Bu yasa değişikliği TBMM tarafından oy çokluğuyla kabul edilse de 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yasayı "öznel, somut ve kişisel" olduğu gerekçesiyle veto etti. Daha sonra aynı yasa değiştirilmeden mecliste tekrar kabul edildi ve cumhurbaşkanına iade edilen aynı yasa Sezer tarafından bu kez onayladı. Bu yasanın kabulüyle Erdoğan'ın milletvekili seçilmesi için yasal bir engel kalmadı.

 

15 Mart

İnternette ilk alan adı tescili yapıldı (1985)

Dünyanın ilk alan adı (domain) uzantısı, bugün de sıklıkla kullandığımız ".com"dur. Bu domain uzantısı, bilgisayar üreticisi Symbolics şirketi tarafından tescil edildi. 15 Mart 1985 tarihinde tescil edilmiş olup halen aktifliği sürdürülmeye devam edilmektedir. Şu an internet müzesi olarak kullanılmaktadır.

 

16 Mart

Saddam Hüseyin'in emriyle Halepçe'ye zehirli gaz saldırısı yapıldı (1988)

16 Mart 1988'de dönemin Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in emriyle Irak'ın kuzeydoğusunda bulunan Halepçe kasabasına kimyasal silah saldırısı düzenlendi. Uçaklardan atılan renkli baloncuklardan yayılan hardal, sarin ve tabun gazları bir kasabayı yok etti. Kimyasal gaz bombalarının atıldığı anda altı binden fazla insan hayatını kaybetti ve on beş binden fazla insan yaralandı. Yaşlılar, çocuklar ve kadınlar, İran ve Türkiye sınırına doğru kaçmaya başladılar. Binlerce insan dağlarda ve yollarda hayatını kaybetti. Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombası soykırımından sonra dünya tarihinin en büyük soykırımı Halepçe'de gerçekleşti.

 

17 Mart

50 yıl süreli Brüksel Antlaşması imzalandı ve Batı Avrupa Birliği kuruldu (1948)

İkinci Dünya Savaşında Avrupa’ya korkunç acılar yaşatan Almanya tehdidine karşılık 17 Mart 1948’de İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg arasında Brüksel Antlaşmasının imzalanması olmuştur. Esas itibariyle Almanya'ya karşı imzalanan Brüksel Anlaşması, üye ülkelerin farklı güvenlik gereksinimlerini karşılayacak şekilde düzenlenmiş ve böylece SSCB'den gelecek tehdit de dikkate alınmıştır. Antlaşmanın imzalanmasından sonra gerçekleşen Prag darbesi, SSCB tehdidinin ciddiliğini ortaya koymuştur. Antlaşma, imzacı beş devletin hava güçlerinin tek bir çatı altında toplanmasını, askerî araçların ortak üretimini, Ruhr bölgesinin kolektif savunmasını öngörüyordu.

UHA Haber Merkezi - ÖZKAN KARACA

BELEDİYELER

EKONOMİ