TÜRKİYE TACİKİSTAN İŞ FORUMU 2024

Türkiye -Tacikistan İş Forumuna iki ülke iş insanları ve ilgililler katıldı.

TÜRKİYE TACİKİSTAN İŞ FORUMU 2024

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği  (TOBB ),Tacikistan Ankara Büyükelçiliği , T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı katkılarıyla düzenlenen Türkiye -Tacikistan İş Forumu 28 Mayıs 2024 günü Ankara'da bulunan TOBB İkiz Kuleleri'nde gerçekleştirildi.

Turkiye-Tacikistan Hükümetler Arası Karma Ekonomik Komisyonu  (KEK ) 12.Dönem Toplantısı vesilesiyle TOBB ev sahipliğinde yapılan İş Forumu kapsamında 12:30-13-30 saatleri arasında ikili görüşmeler icra edildi. Ardından saat 14:00 itibariyle ise İş Forumu toplantısı başladı. 

Anılan forumda ilk konuşmayı DEİK Başkanı Nail Olpak yaptı.Konuşmasında ana hatlarıyla şunları söyledi. 

Ortak kültürel ilişkilerimiz var. Farklı iş alanlarımız var. Otomotiv, bilişim, enerji vb. bunları beraber yapabiliriz.Serbest ticaret piyasası ile çok büyük ticaret hacmine sahip durumdayız. Tacikistan firmalarını buraya davet ediyoruz. 

Ülkemizde öğrencileri ağırlıyoruz. Daha fazla öğrenci ağırlamak isteriz. Sağlık konusunda da Tacikistan vatandaşlarının tedavilerine yardımcı olmak isteriz.İşbirliğinin daha da gelişmesini arzuluyoruz.

Ardından konuşan Tacikistan Cumhuriyeti Sanayi ve Teknolojiler Bakanı Şerali Kabir de özetle şöyle konuştu. 

Yeni anlaşmalar, yatırımların artmasına etki edecektir.Vize konusunun iş insanları için önemli bir sorun olduğunu, bu konunun sorun olmaktan çıkarılması gereklidir. 

Tacikistan coğrafi olarak önemli bir yerde olduğu, güney geçişleri açısından önem arz etmektedir. 

Daha sonra konuşan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da özetle şöyle konuştu. 

İş insanlarımızla Tacikistan iş insanlarının ilişkilerinin daha da gelişerek devam etmesini arzuluyoruz. 

Dünya küresel saldırılar, gıda, iklim değişikliği vb.sınamalardan geçiyor. Sınamalardan başarıyla çıkıyoruz. Güçlü teknoloji, güçlü sanayi hedefimizi gerçekleştiriyoruz. Pek çok alanda lider teknoloji çıkarmaya çalışıyoruz. 

Tacikistan ile sanayi hamlesini destekliyoruz. İşbirliğinin geliştirilmesi konusunu,iş konseyi karma ekonomik toplantılar ile daha  da geliştireceğimizi umuyoruz. 

Tacikistan'ın yeşil enerji avantajı çok büyük. Yeşil enerjide işbirliği yapmayı arzuluyoruz. 

Ülkemize yatırım yapanlara destek olmayı sürdüreceğiz.İş insanlarımızın sorunlarının çözümü adına onların yanında olmayı sürdüreceğiz. 

Adı geçen İş Forumu konuşmalardan sonra sona erdi. 

 

ANKARA (UHA) - NECDET CÖMERT

BELEDİYELER

EKONOMİ