İTB TEMMUZ MECLİSİNDE NOKTA ATIŞI TESPİTLER

Açılış konuşmasında Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer farklı başlıklar altında çok önemli konulara değindi

İTB TEMMUZ MECLİSİNDE NOKTA ATIŞI TESPİTLER

Ömer Gökhan Tuncer;

Bu Ayki Meclis Toplantımıza Finansmana Erişimde 2 Kritik Kurum Olan, Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülohm Kudal Timurhan ve Kredi Garanti Fonu Batı Anadolu Bölge Müdürü Yusuf Buğra Konuk Oldular.

Kıymetli konuklarımız bizleri Eximbank ürünleri, KGF faaliyetleri ve güncel destek paketleri hakkında bilgilendirecekler. Sayın Timurhan ve Sayın Buğra, Meclis toplantımıza hoş geldiniz ve vereceğiniz değerli bilgiler için şimdiden teşekkür ederiz.

Finansmana Erişimde Yüksek Maliyetler

İş dünyası olarak ekonomide stres yoğun dönemimiz maalesef devam ediyor. Sık sık ifade ettiğimiz en büyük problemimiz finansmana erişimin sınırlı ve yüksek maliyetli olması. İç ve dış politikalar, küresel ekonomik durum, döviz kurları, enflasyon, merkez bankası politikaları, yatırım ortamı ve jeopolitik gelişmeler ekonomimizi şekillendiren başlıca unsurlar. Diğer taraftan, Türkiye’nin dış yatırımları çekebilme kapasitesi ve ihracat performansı, ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip.

28 Temmuz 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Strateji Genelgesi yayınlandı. Dünya genelinde yatırım çekme rekabetinin gün geçtikçe arttığı ve zorlaştığı süreçte, Türkiye’nin tüm güçlü yönleriyle güvenli bir liman olma rolünün güçlendirilmesini hedefleyen 2024 – 2028 Strateji Genelgesi’nin hedeflerine ulaşması en öncelikli dileklerimiz arasında yer alıyor.

Fahiş ve Gerçekçi Olmayan Fiyat Belirleme Algısı Oluşmuş

İçinde bulunduğumuz bu zor dönemin getirdiği en önemli mikro sorunların başında fiyatlama davranışlarının bozulması geliyor. Alış fiyatı üzerinden makul bir kâr marjı eklenerek satış fiyatı belirleme dönemi unutulmuş; yüksek enflasyon ve gelecekteki maliyet kaygısı nedeniyle fahiş ve gerçekçi olmayan fiyat belirleme algısı oluşmuş gibi görünüyor. Ünlü iktisatçı Arthur Laffer’in dediği gibi: “Sağlam bir para birimi, zengin bir toplumun olmazsa olmazıdır.” Bu nedenle bozulmuş algıları düzeltmek ve süreci olağan hale getirebilmek için her şeyden önce Türk Liramızın değerini ve dolayısıyla satın alma gücümüzü arttırmak zorundayız. Bu konuda denetim çok önemli ancak, daha da önemlisi burada tüm tarafların bugün günü kurtarmak için yapılan bu tip uygulamaların orta ve uzun vadede hepimize yükleyeceği zararın çok daha büyük olduğunun farkındalığını sağlamak.

Aile İşletmeleri ile Kadın ve Genç Yetiştiricilere Pozitif Ayrımcılık

Geçtiğimiz hafta 2024 – 2026 yıllarını kapsayan üç yıllık hayvancılık desteklemeleri açıklandı. Katsayı ve performansın baz alındığı yeni destekleme programı temel hayvancılık ve ürün geliştirme destekleri olmak üzere iki gruba ayrılırken artık verimli ve kaliteli üretime destek verileceği açıklandı. Ülkemiz hayvancılık sektörünün en önemli sorunlarından biri olan besilik erkek sığır başta olmak üzere çiğ süt ve tiftik üretimini kapsayan ürün geliştirme desteklerini şahsen daha anlamlı ve stratejik buluyorum. Ayrıca, hayvancılık faaliyetinin olmazsa olmazı aile işletmeleri ile kadın ve genç yetiştiricilere pozitif ayrımcılık yapılarak ilk defa ilave destek verilmesini de yerinde bir karar olarak görüyorum. Yeni düzenlemenin sektöre ve tüm yetiştiricilere hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Orman Yangınlarına Azami Dikkat Gösterilmeli

Son günlerde maalesef ilimizde çok sayıda orman yangını gerçekleşti. Önümüzde sıcak geçmesi beklenen bir ay daha var. Yüreklerimizi yakan orman yangınlarının çıkma sebebinin önemli bir kısmı ne yazık ki insan kaynaklı. Dikkatsizlik ve ihmal, elektrik hatlarından kaynaklanan kıvılcımlar, tarım arazilerinin bilinçli yakılması bu sebeplerin başında geliyor. Orman yangınlarının ekonomik, sosyal ve en önemlisi biyolojik çeşitliliğin kaybı, toprak erozyonu ve su kalitesinin düşmesi gibi çevresel etkileri çok büyük. Maddi ve manevi kayıpların geri kazanımı ise oldukça uzun bir süre alıyor. Yangınları önleme ve mücadele stratejileri kapsamında tüm vatandaşların eğitim ve farkındalık seviyelerinin yükseltilmesi, izleme ve erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi, ormanlık alanlarda yangın riski taşıyan faaliyetlerin kontrol altına alınması hayati önem taşıyor. Bu konuda farkındalığı artırmak için bazı platformlarda dile getirilen “Millî Orman Günü” ilan edilmesini ve o gün 7’den 70’e ağaç dikme seferberliği uygulamasını da yürekten destekliyorum.

Bitkisel Rekolte Tahminlerini Bekliyoruz

Ülke genelinde bitkisel üretim tahminleri yani rekolte çalışmalarına devam ediliyor. Üretim ve satış planlarımızı doğru yapabilmek, arz-talep dengesini analiz etmek ve tarımsal politikaları şekillendirmek için rekolte çalışmalarına ve tahminlerin doğruluğuna ihtiyaç elzemdir. Bölgemizin katma değeri yüksek olan pamuk, üzüm, incir ve zeytin-zeytinyağı ürünlerinde yeni sezon yaklaşırken elde edilecek ürün miktarı ve kalitesi hakkında bilgileri sabırsızlıkla bekliyoruz. Yüksek sıcaklıkların yaşandığı bu günlerde arazi çalışmaları yaparak rekolte raporları oluşturan değerli uzmanlara emekleri ve hassasiyetleri için teşekkür etmek istiyorum.

Sözlerime burada son verirken, 24 Temmuz 1908 tarihinde sansürsüz haber yapma özgürlüğüne kavuşan basın mensuplarının Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyorum. Bereketinizin bol olduğu, sağlıklı ve mutlu bir Ağustos ayı geçirmenizi temenni ederek hepinizi saygıyla selamlıyorum.

İZMİR (UHA) - AYDAN YALÇIN

BELEDİYELER

EKONOMİ