KAMPÜSTE GÜNEŞ ENERJİSİ DEVRİ

Ülkemizin önde gelen üniversitelerinden Sabancı Üniversitesi de, karbon ayak izini azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldi. Enerjisa Enerji’nin, ‘İşimin Enerjisi’ çatısı altında Sabancı Üniversitesi kampüsünde 2 binden fazla panel kullanarak kurduğu GES ile üniversitenin karbon salımı azalacak.

KAMPÜSTE GÜNEŞ ENERJİSİ DEVRİ

 Enerjisa Enerji ile Sabancı Üniversitesi, sürdürülebilir kampüs uygulaması için bir araya geldi.Firmanın Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesine örnek bir uygulaması bu kez Sabancı Üniversitesi’nde hayata geçirdi. 

Bu sayede GES projeleri ile kampüsün enerji tüketiminde tasarruf sağlanırken, karbon salımı azaltılarak yenilenebilir enerji kullanımı teşvik edilecek. Aynı kampüste daha önce devreye alınan enerji verimliliği uygulaması olan kojenerasyon santrali ve yüzde yüz Enerjisa Enerji iştiraki olan Eşarj elektrikli araç şarj istasyonları ile sürdürülebilir ve tasarruf odaklı uçtan uca çözümlerle yenilenebilir enerjiye geçiş hızlandırılmış olacak.

Güneş Enerjisi Santrallerinin kurulumu ve işletmesinin yanı sıra santralin yüksek performans ile çalışmasına destek olması için sözleşme süresi boyunca bakım, onarım ve sürekli izleme hizmeti de Enerjisa Enerji tarafından sağlanacak.

GES ile yıllık yaklaşık 1.450 MWh temiz enerji üretilecek. Bu sayede yıllık 945 tonun üzerinde karbon salımı engellenerek sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlanacak. Gezegenimizi koruma yolunda önemli bir rol üstlenerek hayata geçirilen GES projesi ile tesisin 25 yıllık sürede ortalama 34 bin MWh yenilenebilir enerji üretmesi beklenirken, 9 farklı çatıya kurulan GES’ler ile üniversitenin yıllık enerji tüketimi desteklenecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici  "Üniversitemizde sürdürülmekte olan uluslararası ölçekteki başarılı bilimsel araştırma çalışmalarının, hepimizin günlük yaşamına doğrudan yansımasının bir örneği olarak, bu projenin hayata geçirilmiş olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Sabancı Üniversitesi olarak, her zaman bilimsel araştırmaların topluma ve ekonomiye katkısını birinci öncelikle ele alıyoruz. Bu bağlamda, kampüsümüzdeki binaların önemli bir kısmının çatılarında Enerjisa Enerji iş birliği ile kurulan bu santralin, benzer çalışmalar için de bir örnek oluşturmasını diliyoruz. Önümüzdeki yıllarda, kampüsümüzün enerji gereksiniminin önemli bir bölümünün sürdürülebilir kaynaklardan sağlanması ve "net-zero" hedefine ulaşılması yolunda kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz. Öğrencilerimiz ve tüm çalışanlarımız, sürdürülebilir enerji alanında öncülük yapan bir kampüste çalışıyor olmaktan gurur duyacaklardır." dedi.

İSTANBUL (UHA) - SEZGİN AKKOYUN

BELEDİYELER

EKONOMİ