BEYOĞLU'NUN KÜLTÜREL MİRASI İÇİN, BEYOĞLU MİRAS VE İBB MİRAS EL ELE VERECEK

Beyoğlu'nun kültürel mirasının korunması ve geleceğe aktarılması amacıyla gerçekleştirilen 'Miras İşbirliği Protokolü' İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Beyoğlu Belediye arasında imzalandı. Beş yıl süreyle geçerli olacak prokol kapsamında bölgedeki ve ilçede ki kültürel varlıkların korunması ve yaşatılması konusunda İBB ve Beyoğlu Belediyesi birlikte hareket edecek.

BEYOĞLU'NUN KÜLTÜREL MİRASI İÇİN, BEYOĞLU MİRAS VE İBB MİRAS EL ELE VERECEK

Beyoğlu’ndaki kültürel miras alanlarının korunması ve geleceğe aktarılması amacıyla düzenlenen 'Miras İşbirliği Protokolü', gerçekleştirilen törenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Beyoğlu Belediyesi arasında imzalandı. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel’in katılımıyla imzalanan protokolle Beyoğlu Miras kurularak İBB Miras’ın deneyim ve yaklaşımının İstanbul geneline yayılması için önemli bir süreç başladı.

'BU TARİHİ ESERLERİ GELECEK NESİLLERE TAŞIMAKLA MÜKELLEFİZ'

İmza töreninde konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, 'Beyoğlu Belediyesi binası, Galata Kulesi ve nicesi, baştan sona tarihle iç içe, tarih kokan bir ilçe Beyoğlu, İstanbul da aynı şekilde. İhya edilmesi gereken, hayata kazandırılması gereken binlerce tarihi esere, tarihi mekâna sahip. Tabii ki bunlara sahip çıkılmalıydı. 2019 yılından sonra Sayın İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun liderliğinde İstanbul’un her bir metrekaresine sahip çıkılması gibi İstanbul’un tarihi ve kültürel değerlerine de sahip çıkma iradesi politikaya ve yönetime şekil verdi. İBB Miras tüm İstanbul’umuza, tüm Beyoğlu’muza, tüm tarihi değerlerimize, tarihi eserlerimize sahip çıktı. Kaderine terk edilmiş tarih tekrar yaşama kazandırıldı. Bizler de ilçenin belediye başkanları olarak bu tarihi eserleri gelecek nesillere taşımakla mükellefiz. Biz bugün nasıl Metrohan’ın içerisindeysek bizden yüz yıl sonra bizim torunlarımız ve torunlarımızın torunları da Metrohan’ı, Beyoğlu Belediyesi’ni, Galata Kulesi’ni, Cumhuriyet Müzesi’ni ve Kuyumcu Han’ı görmeli ve onlar da kendi çocuklarıyla buraları gezip gelecek nesillere aktarma hissiyatında olmalıdır' dedi.

'BEYOĞLU KENTSEL MİRASIN YÜZDE 15’İNİ BARINDIRIYOR'

Beyoğlu’nun çeşmeleri, anıtsal yapıları, hamamları, mezarları ve endüstri yapıları ile sivil mimari örnekleriyle dolu olduğunun da altını çizen Güney; 'Beyoğlu, İstanbul’da geleceğe aktarılması gereken kentsel mirasın yüzde 15’ini barındıran bir ilçemiz. Artık Beyoğlu her alanda dayanışma çağrısı yaptığı gibi kültürel miras alanında da bir dayanışma çağrısı yaptı. Burada elimizde bir tecrübe var, bir denenmişlik var.  Beyoğlu’nun da korunacak ve gelecek nesillere aktarılacak çok sayıda tarihi ve kültürel mirası var. Sayın başkanımızla birlikte buraları gezdik ve birlikte çalışma önerimizi ilettik. İstanbul adına, Beyoğlu adına, tarihi ve kültürel mirasın adına bugün bu protokolü imzalıyoruz. Ben Beyoğlu adına, İstanbul adına çok mutluyum. Beyoğlu’nu yüzlerce yıl daha aynı görkemiyle yaşayacağına olan güvenimle hepinize teşekkür ediyorum' dedi.

'İBB MİRAS, İSTANBUL’DA NASIL BİR POTANSİYEL OLDUĞUNU GÖSTERDİ'

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise İBB Miras’ın son beş yıl içerisinde yürüttüğü faaliyetlerden bahsederek; 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde göreve başladığımızda, otopark yapan, yol yapan ekip aynı zamanda kültürel miras restore ediyordu. Bu kamuoyunun çok net bildiği kültürel miras katliamlarının ve tahriplerinin ana sebebi. Uzmanlaşmış bir birimi bile olmayan bir İstanbul’dan bahsediyoruz. Önümüzde bir hedef vardı, biz o dönemde, bir proje müdürlüğü ve en düşük bütçeli daire başkanlığı olan Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı ile beraber göreve başlayınca önümüze net bir hedef koyduk. Hedef şuydu; İBB’nin elindeki tarihi alanları hem restore etmek hem denetlemek... İBB, İBB Miras’la birlikte 4,5 yıldır boş bırakılan bir alanın emekle, azimle, özveriyle çalışıldığında nasıl bir potansiyeli olduğunu gösterdi. İstanbul’da nasıl potansiyeller olduğunu gösterdi. Kültürden sosyal yaşama, katılım hakkından bir dizi konuya kadar aslında elimizde nelerin olup da değerlendirilemediğini gösterdi' sözlerini kullandı.

İSTANBUL (UHA) - MURAT ÖZDEMİR

BELEDİYELER

EKONOMİ