PERU YAYLALARINA SAHİP KÜLTÜRÜ ANLATAN SERGİ BAŞLADI

Sergi sanatseverlerin gösterdiği ilgi ile başladı.

Peru Yaylalarına Sahip Kültürü Anlatan Sergi Başladı

19.yüzyılın başlarında Santiago de Papuja bölgesinde "locerios" olarak bilinen en az beş çanak,çömlek ve toprak kap üretim yerinin varlığı ortaya konmuştur. Söz konusu keşif; bölge yaşayanlar adına  ekonomik ve kültürel değer taşıması nedeniyle çanak, çömleğin o dönemdeki bölgesel değerini gözler önüne sermiştir.

Adı geçen dönemin seramikleri ev içi ve törensel işleve sahip olanlar olarak ikiye ayrılır. Günümüze kadar gelen kültürel kimliğe bürünen seramiklerin   üç parçası vardır. El toro  (boğa ),lâ apajata  (dini törenlerde kullanılan kase) ve la incalimita  (çömlek )

Boğa figürü, 25 Temmuz'da başlayan ve Ağustos ayı boyunca devam eden Santiago bayramı kapsamında kutlanan hayvancılığın bereketi ve artışıyla ilişkilendirilen bahse konu hayvanı ayrıntılı olarak anlatmak, düşünmek maksadını taşır. 

Boğa figürünün1940 larda Pucara tren istasyonunda bölgedeki çömlekçiler tarafından yiyecek ve içeceklerle beraber yolculara sunulmasıyla özel bir ilgi gördüğünü ifade etmek gerekir.

Peru Yaylalarına sahip kültürü anlatan sergi 01 Aralık 2023 günü Ankara Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirildi. 

Anılan sergi 10 Aralık 2023 gününe kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacaktır. 

ANKARA (UHA) - NECDET CÖMERT

BELEDİYELER

EKONOMİ