HATAY, 2023'TE COĞRAFİ İŞARET BAŞVURUSUNDA İLK SIRADA

Türk Patent ve Marka Kurumunca 24 ürünü tescillenen Hatay'dan, 6 Şubat depremlerinin yaşandığı 2023'te 52 ürünün daha coğrafi işaret alması için başvuruda bulunuldu.

Hatay, 2023'te Coğrafi İşaret Başvurusunda İlk Sırada

 UNESCO`nun gastronomi alanındaki "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda yer alan Hatay`ın  "marka şehir" olması için çalışmalar devam ediyor. Köklü mutfak kültürüne sahip kentin 24 tescilli ürününün sayısının artırılması için Vali Mustafa Masatlı öncülüğünde girişimlerde bulunuldu.
 
 Humus, bakla, Hatay döneri, ıspanaklı ekmek, Antakya simidi, külçe ve tepsi kebabı gibi 52 ürünün daha coğrafi işaret tescili alması için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapıldı. Hatay, 2023`te Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret için en çok başvuru yapan il oldu. Ürünlerle ilgili Türk Patent ve Marka Kurumunun incelemesi sürüyor.

 Hatay Valisi Mustafa Masatlı ise şöyle yorumda bulundu;  "Hatay Valiliği olarak deprem sonrası göreve geldiğimizden bu yana ilimizin marka değerini yükseltmek adına valiliğimizce toplamda 52 ürünümüzün coğrafi işaretleme başvurusunu gerçekleştirdik. Depremde büyük yaralar alan ilimizin yeniden ihya ve inşa çalışmaları yürütürken attığımız adımlardan birisi de budur. Hatay`ın hep depremle ilgili konularla bahsi geçti. Tabii bu çalışmalar biraz daha farklı bir alanda ve bize farklı bir motivasyon ve moral sağlıyor. Bu çalışma, 6 Şubat depremlerinden sonraki iyileşme sürecimizde şehrimize gerçekten çok katkı sunacaktır."

 Uzun Çarşı esnafından Yunus Bucak, 55 yıldır fırıncılık yaptığını ve işletmesinde yıllardır külçe, katıklı ve ıspanaklı ekmek yaptığını anlattı. Tescil başvurusunun kendilerini heyecanlandırdığını belirten Bucak, "Özellikle Antakya simidimiz neredeyse 2 asırdır var. Çok geç kalınmış bir girişim, bu yüzden Sayın Valimize müteşekkiriz." dedi.

HATAY (UHA) - MİRAÇ GEÇİLMEZ

BELEDİYELER

EKONOMİ