GALATA BELGESELİ GALASI SANATÇILARI BULUŞTURDU

Bir Ütopya Adası Galata, belgeselinin ilk gösteriminin gerçekleştiği Beyoğlu'nda gala gecesi düzenlendi.

Galata belgeseli galası sanatçıları buluşturdu

İstanbul ve Galata'nın 1000 yıllık eşsiz tarihini Matrakçı Nasuh'un ünlü İstanbul Minyatürü eşliğinde anlatan, ' Bir Ütopya Adası: Galata' adlı belgeselin ilk gösterimi yapıldı.

Beyoğlu İtalyan Kültür Merkezi'nde ki gala gecesine, çok sayıda Türk, İtalyan sanatçı, oyuncu ve yazar katıldı.

Yapımcılığını Emin Selim Akgül, yönetmenliğini ve senaristliğini Serkan Koç’un yaptığı 'Bir Ütopya Adası: Galata' belgeselinin çekimleri İtalya ve Türkiye’de yapıldı. 

Yapımı iki yıl süren belgesel film, Galata ve İstanbul’un eşsiz tarihini, 'Türklerin DaVinci’si' olarak nitelendirilen, Kanuni Sultan Süleyman’ın matrakçısı Matrakçı Nasuh’un ünlü İstanbul minyatürü eşliğinde anlatıyor. Eser, tam beş asır sonra, günümüzün ünlü minyatür sanatçısı Taner Alakuş tarafından, sekiz aylık bir emekle yeniden üretildi.

Galatlı savaşçılar, Fenikeli denizciler, Venedikliler, Cenevizliler, bankerler, ibadethaneler, balozlar, müneccimler, kabadayılar, çığlıkları barındıran belgesel; 'Matrakçı Nasuh’tan Abidin Dino’ya, Andre Chenier’den James Balwin’e, Cervantes’den J. Jacques Rousseau’ya Galata’nın sokaklarını kimler adımladı? Ceneviz, Frenk, Yahudi, Ermeni, Rum, Müslim ve Gayrimüslim 72 millet, bu ütopya adasında bir arada nasıl yaşadı?' sorularına yanıt vermeyi amaçlıyor.

Galata’nın izlerini Venedik ve Cenova’ya dek süren belgeselin müzikleri, İtalyan müzisyen Giovanni Floerani tarafından 12. yüzyıl ezgileriyle yapıldı.
Seslendirmesini usta sanatçı Aydoğan Temel’in yaptığı belgeselde, geçen yıl kaybettiğimiz Konto Kraliçesi Nurhan Damcıoğlu’nun son ropörtajı da yer alıyor.

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Dr. Salvatore Schirmo'nun açılış konusmaları yaptığı Beyoğlu İtalyan Kültür Merkezi'nin ev sahipliğinde ki gala gecesi, renkli görüntülere sahne oldu.

 

 

İSTANBUL (UHA) - MURAT ÖZDEMİR

BELEDİYELER

EKONOMİ