SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA İÇİN SU TÜKETİMİ

Suyun vücudun sıvı ihtiyacını karşılayan başlıca içecek olduğunu belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Su; yediğimiz besinlerin sindirim, emilim ve hücrelere taşınması, hücre içi tüm biyokimyasal olayların gerçekleşmesi, doku ve sistemlerin çalışması, oluşan zararlı maddelerin vücuttan atılması ve vücut ısısının ayarlanması için hayati bir önem taşıyor. Ne yediğimiz ve bu yiyeceğin nasıl üretildiği suyu etkiler. Daha az su kullanılarak daha fazla temel gıda üretmek, suyun eşit şekilde dağıtılmasını, aynı zamanda suda yaşayan canlı ve gıda sistemlerinin korunmasını, kimsenin geride kalmamasını sağlar” açıklamasında bulundu.

Sürdürülebilir gıda için su tüketimi

Suyun doğa, tüm canlılar ve ekonomiler için itici bir güç olduğunu ve gıdanın da temeli olduğunun altını çizen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Hızlı nüfus artışı, kentleşme, kötü su kullanımı ve yönetimi, kirlilik, ekonomik kalkınma ve iklim değişikliği gibi pek çok neden, su kaynakları üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Tüm besinler ve bunların nasıl üretildiği, gezegenimizdeki su kaynaklarını doğrudan etkiler. Yaptığımız seçimleri su kullanımını düşünerek yapmalı ve suyun günlük yaşamımızdaki kullanma şeklini iyileştirmeliyiz” dedi.

Sibel Mumcu, su tüketimini azaltmak için 6 tavsiyede bulundu:

Su dostu bir beslenme biçimi tercih edin: Yetiştiği bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun ve mevsiminde yetişen sebze-meyveler daha az suya ihtiyaç duyar. Yerel ve mevsime uygun besin seçimi hem su kaynaklarımız için dost yanlısı bir tercihtir hem de tabağınızda daha çok sağlık ve çeşitliliktir.

İşlenmiş ürünler yerine daha fazla taze ürün tercih edin: İleri işlenmiş ve paketlenmiş gıdaların üretimleri sırasında daha fazla su kullanılır. Ayrıca daha sağlıklı olan taze gıdaları seçmek dengeli beslenme, sağlık, biyolojik çeşitlilik ve çevre sağlığı için daha iyidir.

Gıda israfınızı azaltın: Hem hayvansal hem de tarımsal ürünler üretmek ve bunları çiftliklerden sofralara ulaştırmak için çok fazla su gerekir. Bu nedenle kaybolan ve israf edilen her gıda aynı zamanda suyun da israf edilmesi anlamına gelir. Bu nedenle yiyecek israfını azaltmak için ihtiyaç kadar satın alın, gıdanın yenilebilen her yerini kullanmak üzere yeni tarifeler geliştirin ve son atıkları kompostlaştırmayı deneyin.

Sürdürülebilir balık satın alın: Sudaki yaşamdan elde edilen besin kaynaklarını seçerken canlı yaşamın devamlılığı ve biyoçeşitliliği koruyan tercihler yapın. Bunu sağlamak için yavru, avlanması yasaklı ve av mevsimi dışında avlanmış olan balıkları seçmeyin.

Suyu koruyun: Su kullanımı konusunda farkındalığınızı artırın. Daha kısa duşlar alın, çamaşır veya bulaşık makinenizi tam dolu çalıştırın, sızıntı yapan boruları onarın, musluğun boşa akmasına izin vermeyin, mümkünse dış alanda kullanmak üzere yağmur suyunu toplayın, sebzeleri yıkadığınız veya haşladığınız suyu bitkilerinizi sulamak için yeniden kullanın. Bunlar sadece basit birkaç öneri. Bunları yaparak dahi hem sudan hem de enerji kullanımından önemli tasarruflar sağlayabilirsiniz.

Suyu kirletmeyin: Ne kadar az kirlilik yaratırsak çevremiz için o kadar fayda sağlarız. Yiyecek, yağ, ilaç ve kimyasal atıklarını doğrudan su giderlerine ve kanalizasyona dökmeyin. Ayırın ve bu tip atıklar için oluşturulan toplanma alanlarına bırakın. Artıma kanallarınız varsa düzenli olarak temizleyin. Kirliliğin azaltılması sudaki yaşam ve besin kaynaklarının temiz ve sağlıklı kalması için çok önemli.

İSTANBUL (UHA) - SEZGİN AKKOYUN

BELEDİYELER

EKONOMİ